Sudovi roditeljima izrekli 150 novčanih kazni, bez vakcine 8.000 djece
Foto: Ilustracija

IJZ

Sudovi roditeljima izrekli 150 novčanih kazni, bez vakcine 8.000 djece

Prema posljednjim podacima Instituta za javno zdravlje, 8.000 djece uzrasta od tri do pet godina nije primilo obaveznu MMR vakcinu. U protekle dvije godine Uprava za inspekcijske poslove podnijela je preko 177 prekršajnih prijava protiv roditelja koji nijesu vakcinisali djecu prema kalendaru obavezne imunizacije, dok su sudovi izrekli 150 novčanih kazni vrijednosti 15.000 eura, a ostalih 27 su dobili opomenu.

Iz Instituta za javno zdravlje i Doma zdravlja Podgorica ističu da roditelji svakog trećeg djeteta uzrasta od tri godine i dalje odbijaju da ih vakcinišu MMR vakcinom protiv malih boginja, zaušaka i rubeole, zbog toga što nemaju povjerenja u tu vrstu imunološkog lijeka, iako iz zdravstvenih institucija upozoravaju da to može dovesti do pojave opasnih malih boginja.

Iz Inspekcije navode da je od januara do septembra 2019. godine iz domova zdravlja dostavljeno 80 obavještenja Odsjeku za zdravstveno-sanitarnu inspekciju Uprave za inspekcijske poslove da roditelji nijesu omogućili djeci predškolskog uzrasta vakcinaciju protiv određenih zaraznih bolesti, uključujući i MMR vakcinu , piše Dan.

Postupajući po dostavljenim obavještenjima inspektori su podnijeli 73 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka nadležnim sudovima, u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, protiv roditelja zbog odbijanja obavezne imunoprofilakse djece kod određenih zaraznih bolesti.

"Od navedenih zahtjeva u 71 slučaju radilo se o djeci koja nijesu vakcinisana MMR vakcinom i tou Herceg Novom 34, po devet u Kotoru i Ulcinju, osam u Baru, šest na Cetinju, tri u Bijelom Polju i dva u Podgorici. Po sedam obavještenja nije postupljeno i to po dva zbog nepotpune dokumentacije i po pet zbog nepoznate adrese roditelja (nalaze se u inostranstvu), a obavještenja su se odnosila i na MMR vakcinu", kazali su ranije iz Uprave za inspekcijske poslove.

Prema posljednjim podacima Instituta za javno zdravlje, preko 8.000 mališana uzrasta od tri do pet godina nije primilo MMR vakcinu.

Prema Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznihbolesti, minimalna kazna za roditelje iznosi 100, a maksimalna 2.000 eura.

Direktorica NVO „Naše sunce” Milka Šćepanović ističe za „Dan” da veliki broj roditelja zahtjeva da vakcinacija ne bude obavezna i da djecu treba detaljno pregledati kako ne bi došlo do komplikacija.

"Prvo ću početi od toga da u 18 evropskih zemalja vakcinacija nije obavezna i po uzoru na njih imamo pravo da se borimo da tako bude i u našoj zemlji, uz dužno poštovanje onih koji ne dijele mišljenje sa roditeljima koji žele detaljne informacije o nekom lijeku vakcini. Svi bi trebalo da znaju da mališan ne smije da ima ni kijavicu, čak ni stomačne tegobe kako vakcina ne bi izazvala bolest. U Crnoj Gori, djeca prije vakcinacije ne prolaze temeljnu zdravstvenu provjeru. Isto tako, kao neko ko je zagovornik da roditelji moraju imati jasnu sliku pred očima, ne postoje jasni naučni dokazi da postoji bilo kakva veza između vakcinisanja i nekih teških stanja koja se dovode u vezu sa njima, ali isto tako nema ni dokaza da je vakcina potpuno bezbjedna, o bilo kojoj da se radi", kaže Šćepanovićeva.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.