O Zakonu o slobodi vjeroispovijesti u srpskim medijima 7.178 objava
Foto: RTCG

Analiza

O Zakonu o slobodi vjeroispovijesti u srpskim medijima 7.178 objava

Za mjesec i po, od 9. decembra prošle do 21. januara ove godine, o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti objavljena su 10.403 priloga, od čega u medijima u Srbiji čak 7.178 ili dva i po puta više nego u Crnoj Gori u kojoj je ovaj zakon donesen, pišu Dnevne novine.

Ovo su podaci iz analize jedne renomirane agencije koja je radila istraživanje o medijskoj eksponiranosti Zakona o slobodi vjeroispovijesti u četiri države Crnoj Gori, Srbiji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

Ubjedljivo najviše medijskih objava imala je Srbija 69 odsto, zatim Crna Gora 27, BiH tri i Hrvatska jedan odsto.

Prema podacima u koje su Dnevne novine imale uvid, srpski mediji su tokom naznačenog perioda imali čak 76 odsto priloga koji su bili negativno konotirani prema Zakonu, državi Crnoj Gori, najvišim zvaničnicima, institucijama, donosiocima odluka.

Od 7.178 priloga u srpskim medijima, 4.271 prolog sadrži nečiju izjavu ili stav.

Autori analize su primijetili da je, kada se samo ovaj podatak posmatra, čak 76 odsto priloga sadržalo upravo negativne izjave i stavove. U brojkama to iznosi 3.231 priloga. Broj pozitivnih izjava je 1.040, odnosno 24 odsto.

“U Srbiji su 1.062 priloga objavljena u štampi, 5.519 na portalima i 597 na TV i radio stanicama. U istom periodu, Bosna i Hercegovina imala je 311 priloga 29 u štampi, 264 na portalima, i 17 na TV i radio stanicama dok su mediji u Hrvatskoj crnogorskom Zakonu o slobodi vjeroispovijesti posvetili 60 priloga jedan u štampi, ostalo na TV-u i portalima”, navodi se u analizi.

U Crnoj Gori, kako pokazuju podaci, objavljena su 2.854 priloga od čega 675 u štampi, 1.567 na internet portalima i ostalo na TV i radio stanicama.

Najviše priloga bi lo je u periodu od 26. do 28. decembra, kada je Zakon usvajan, zatim 30. i 31. decembra kada su počeli protesti, i 4. januara nakon najave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da odustaje od posjete Crnoj Gori.

Tokom perioda od 9. decembra prošle do 21. januara ove godine, ubjedljivo najviše poruka koje se odnose na Zakon o slobodu vjeroispovijesti i dešavanja u Crnoj Gori nakon njegovog usvajanja imao je predsjednik Srbije.

Vučić je, kako pokazuju podaci, kroz 1.044 medijske objave slao negativne poruke.

Nakon njega, slijedi mitropolit crnogorsko – primorski Amfilohije sa pojavljivanjem u 662 priloga sa isključivo negativnim izjavama.

Na trećem mjestu je ministar inostranih poslova Ivica Dačić, čije su negativne poruke zabilježene u 368 priloga.

U procentima to izgleda ovako: 24 odsto negativnih poruka plasiranih kroz srpske medije imao je Aleksandar Vučić, 16 odsto Amfilohije Radović i – 16 i devet odsto Ivica Dačić.

Dakle, samo na ova tri imena otpada polovina negativnih poruka na račun Zakona o slobodi vjeroispovijesti, odnosno države Crne Gore zbog njegovog usvajanja.

Autori ovog istraživanja navode da su za potrebe analize medijske eksponiranosti Zakona, prikupili sve medijske tekstove i priloge koje su bavili Zakonom o slobodi vjeroispovijesti i dešavanjima nakon njegovog usvajanja.

Praćeni su štampani mediji, TV, internet portali i društvene mreže u Crnoj Gori, Srbiji, Hrvatskoj i Bosni I Hercegovini.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.