LP: Litije krše osnovna ljudska prava i slobode, institucije da počnu da rade svoj posao
Ilustracija

"Ugrožen normalan život građana"

LP: Litije krše osnovna ljudska prava i slobode, institucije da počnu da rade svoj posao

Liberalni savez Crne Gore tvrdi da su Litije i molebani koji se organizuju svaki četvrtak i nedelju u suprotnosti sa zakonima i Ustavom Crne Gore i da predstavljaju direktno kršenje ljudskih prava i sloboda.

"Liberalna partija ukazuje na veliko kršenje ljudskih prava i sloboda za vrijeme vjerskih obreda u organizaciji SPC u Crnoj Gori, kada se satima blokiraju vitalne saobraćajnice i bulevari gotovo svakodnevno, kako u primorskom, tako i u središnjem i sjevernom dijelu države i ugrožavaju osnovne slobode kretanja naših građana/ki i gostiju, koje se po crnogorskom Ustavu, članovi: 6,24,39 mogu samo privremeno ograničiti za vrijeme proglašenog ratnog ili vanrednog stanja", navodi se u saopštenju.

Iz Liberalne partije navode da se krši i Deklaracija u oblastima ljudskih prava i sloboda ali i da ih veoma zabrinjava nemoć državnih institucija u prvom redu Uprave policije, državnog tužilaštva, ombudsmana kao i Ministarstva saobraćaja i pomorstva. 

U saopštenju dodaju da je razlog za brigu i ćutnja politčkih partija i nevladinog sektora a ponajviše Vlade koja u prvom redu treba da građanima/kama obezbijedi sigurnost slobodu kretanja i pravo na život.

"Sve je ovo već viđeno, u manjoj mjeri od gotovo istih protagonista u izbornoj 2016. godini, kada je mjesecima bila blokirana glavna saobraćajnica u Glavnom gradu Podgorici, bulevar Svetog Petra Cetinjskog i na njemu izgrađeno šatorsko naselje a slično se ponavlja i u izbornoj 2020. godini", tvrdi se u saopštenju.

Iz Liberalne partije dodaju da onu podržavaju sva prava mirnog okupljanja shodna Zakonu, na mjestima na kojima se ne ugrožava sloboda kretnji građana i gostiju Crne Gore, i apeluju na SPC da omogući normalan život u kontinuitetu i da zahtjevaju konačno reagovanje državnih institucija povodom skupova koji se orgnaizuju dva puta nedeljno.

"Poznato je da “Crnogorci ne ljube lance” a kada nam je ugroženo jedno od  osnovnih ljudskih pravo, sloboda kretanja i sve ostale slobode su ugrožene", zaključuje se u saopštenju Liberalne partije.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.