Nurković vjeruje u dijalog vlasti i Mitropolije: Pravo pojedinca je hoće li voljeti CG, ali je svi moramo poštovati
Osman Nurković

Nurković vjeruje u dijalog vlasti i Mitropolije: Pravo pojedinca je hoće li voljeti CG, ali je svi moramo poštovati

Vjerujem da će, u vezi Zakona o slobodi vjeroispovijesti, doći do dijaloga vlasti i Mitropolicije crnogorsko- primorske i zaključenja temeljnog ugovora koji će definisati odnos ove vjerske zajednice i države, rekao je u intervjuu za Pobjedu potpredsjednik Bošnjačke stranke Osman Nurković.

Bošnjačka stranka je kaže on od starta pozivala na dijalog na ovu temu.

"Smatramo da se jedino dogovorom i kompromisom može doći do rješenja, prihvatljivog za sve.

Crna Gora je nezavisna država, koja ima uređene institucije. Smatram, da svi moramo pokazati da poštujemo ovu državu, jer druge nemamo. Pravo je svakog pojedinca hoće li Crnu Goru voljeti ili ne, ali je svi moramo poštovati i čuvati. Pozdravljam stav crkve, koja poziva na smirivanje tenzija. Uostalom, drugačije poruke ne bi trebalo ni da se čuju od strane vjerskih zajednica. Ubijeđen sam da u Crnoj Gori ima znanja, volje i razumijevanja, da se ovakvi i slični problemi i nesuglasice, rješavaju kroz dijalog", kaže Nurković.

Siguran je kako kaže da su građani već čuli pozive na dogovor koji su stizali od predstavnika vlasti.

"Na poziv na dijalog i razgovor u kontinuitetu pozivaju i premijer Marković i potpredsjednik Pažin. Zaista smatram i vjerujem da će do toga doći, da će država sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom zaključiti temeljni ugovor, koji će definisati odnos ove vjerske zajednice i države. Vlada je na to spremna, isto onako kako je uradila i sa drugim vjerskim zajednicama, koje su registrovane u Crnoj Gori", kazao je Nurković za Pobjedu.

Ističe i kako je važno da rad Odbora za izbornu reformu bude nastavljen, kako bi već na proljeće bila realizovana izborna reforma.

"Nažalost, opozicija kao da nije željela da ovaj posao sprovedemo do kraja, uslovljavajući glasanje seta izbornih zakona sa Zakonom o slobodi vjeroispovjesti, što smatram da u ovom trenutku nije trebalo povezivati. U rad Odbora su bili uključeni predstavnici struke, nevladin sektor, imali smo preporuke OEBS-a. Mislim da bi bilo važno da tokom ovog proljeća uložimo dodatni napor, da sprovedemo izborne reforme",navodi Nurković.

Potpredsjednik BS ističe i da ta partija bilježi trend rasta podrške, ali i da će stranački organi donijeti konačnu odluku o načinu izlaska na izbore.

"Koalicija funkcioniše dobro. Iako se desi da za neka pitanja ne gledamo istim očima, ono što nas zaista spaja jeste zajednička budućnost",zaključuje Nirković.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.