Stabilizuje se situacija sa koronavirusom, novooboljelih sve manje

Svjetska zdravstvena organizacija uvjerava

Stabilizuje se situacija sa koronavirusom, novooboljelih sve manje

Svjetska zdravstvena organizacija uvjerava, da se situacija sa koronavirusom stabilizuje i da je novoobolelih sve manje.

U protekla 24 sata u Kini je registrovano 2.656 novih pacijenata zaraženih koronavirusom, što je za petinu manje u odnosu na prethodni dan. Van Kine je registrovano 285 oboljelih, a najviše ih je u Japanu, gdje je prijavljeno 96 slučajeva.

Broj umrlih u Kini popeo se na 813.

Dogodilo se ranije od očekivanja - tokom ove nedjelje broj umrlih od koronavirusa prešao je 800 i time u samo dva mjeseca nadmašio broj mrtvih od SARS u osam mjeseci. Ali, broj novih slučajeva izvan epicentra ukazuje na to da širenje epidemije ipak usporava.

"U subotu je prijavljeno ukupno 509 novih slučajeva izvan provincije Hubei, što je 43 posto manje nego pet dana prije. To znači da udruženi napori i kontrolni mehanizmi širom zemlje daju rezultata", kaže Mi Feng, portparol kineskog Ministarstva zdravlja.

Smrtnost je, statistički, i dalje manja nego kod SARS-a, koji je zarazio 8.000 ljudi, dok ovdje imamo već više od 37 hiljada.

"Pretpostavlja se da je smrtnost oko 2 posto, što je manje od gripa koja je 0,1 posto, niža od sarsa koji je imao 10 posto i varijante koronavirusa mers koji je oko 40 posto", objašnjava Bernard Kaić iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Dakle, ovaj nema tako dramatičnu smrtnost, ali jedan od ključnih faktora je brzina širenja.

"Zadnja procjena je da jedna osoba koja boluje, bez nekih strogih mjera nadzora zarazi oko dvije osobe, što je čak i nešto više nego grip", dodaje Kaić.

Ipak, stroge kineske mjere ipak su dovele do toga da se ne širi tako brzo. Svejedno, nije to dobra vijest za stanovnike jednog malog francuskog alpskog skijališta. Potvrđeno je, petoro britanskih državljana, uključujući porodicu s decom koja tamo živi, zaraženi su koronavirusom. Još šestoro je stavljeno pod nadzor.

"Ne mislimo da postoji cirkulacija virusa, ali vidjećemo, situacija bi tokom nedjelje mogla da se razvije. Samo oni koji su bili u bliskom kontaktu s porodicama i djecom pozvani su na testiranje", rekla je francuska ministarka zdravlja Anjes Bizen.

"Moj sin je u razredu sa zaraženim djetetom, tako da smo ga dali na testiranje", izjavio je Nikolas Mone, otac jednog od učenika.

Iz Crvenog krsta kažu da se ti testovi sastoje od ispunjavanja upitnika i uzimanja brisa iz usta.

"Inače, nisam zabrinuta, ali moja djeca jako kašlju. Mislim da se sa situacijom upravlja s dužnom ozbiljnošću, ne smijemo da paničimo, moramo da ostanemo smireni", poruka je majke jednog od učenika.

U Hongkongu, svih 3600 članova posade i turista na putničkoj krstarici konačno nakon šest dana karantina mogu da odahnu, potvrdilo se, sumnjivi slučajevi nisu posledica koronavirusa.

Virus je našao put do najmanje 27 zemalja, zarazivši najmanje 330 ljudi.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.