Oluja Sijara pomogla avionu da obori rekord za najbrži transatlanski let
Ilustracija

Oluja Sijara pomogla avionu da obori rekord za najbrži transatlanski let

British Airways postavio je novi rekord za najbrži let od Njujorka do Londona, za avione koji lete ispod brzine zvuka, piše BBC.

Boeing 747-436 postigao je brzinu od 1327 km/h "jašući" na vazdušnoj struji koju je ubrzala oluja Sijara.

Avion je na aerodrom Hitrou stigao za četiri sata i 56 minuta, 80 minuta ranije.

Prema aplikaciji za praćenje aviona Flightradar24, za 13 je minuta oborio raniji rekord koji je držala kompanija Norwegian.

Uprkos tome što je letio brže od brzine zvuka, avion nije probio zvučni zid jer ga je "gurala" vazdušna struja velike brzine.

Moderni avioni obično lete na oko 85 posto brzine zvuka.

Transatlanski rekord drži supersonični "Concorde" kompanije British Airways koji je 1996. od Njujorka do Londona stigao za dva sata, 52 minuta i 59 sekundi, postigavši najveću brzinu od 2172 km/h.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.