Australija: Obilne kiše i jake oluje na istoku zemlje
Ilustracija

Nakon šumskih požara poplave pogodile državu

Australija: Obilne kiše i jake oluje na istoku zemlje

Olujna kiša i nevrijeme pogodili su istok Australije, dok je tropski ciklon "Demijen" donekle oslabio na sjeverozapadu zemlje.

Meteorološka agencija saopštila je danas da je u Novom Južnom Velsu pala velika količina kiše, da je plima nenormalno visoka, kao i da su se u mnogim dijelovima zemlje izlile rijeke nakon pljuskova, prenosi Srna.

Meteorolozi su danas rekli da su najobilnije kiše pale u Lindenu, u zapadnom dijelu Sidneja, kada je za dva sata palo 112 milimetara kiše.

Duž obale na sjeveru palo je 250 milimetara kiše za 24 sata, dok je 150 milimetara palo u oblasti Modrih planina.

Kod obala Sindeja talasi su dostizali visinu od skoro 14 metara, a za veći broj mjesta izdato je upozorenje za poplave.

Najmanje 80.000 kuća je bez struje zbog olujnog nevremena, saopštile su dvije kompanije za pružanje komunalnih usluga "Ausgrid" i "Endevor enerdži".

Poplave su odnijele neke puteve, javila je australijska mreža Ej-Bi-Si, dok je dio glavnog zapadnog auto-puta zatvoren nekoliko sati zbog oborenog drveća.

Obilne kiše pomogle su vatrogascima u gašenju požara koji su bjesnili mjesecima kada je uništeno 499.621 hektara zemlje, kao i 312 kuća.

Novi Južni Vels od septembra se borio sa šumskim požarima, a u protekle dvije godine region je pogodila suša, podsjeća DPA.

U međuvremenu, ciklon "Demijen" oslabio je duž sjeverne obale u regionu Dampijer-Karata na kategoriju oluje tri.

Ciklon je donio obilne kiše i vjetar koji je duvao brzinom od 205 kilometara na čas.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.