Učenici srednje škole zbog litija bježe sa časova
Srednja stručna škola "Ivan Uskoković"

Učenici srednje škole zbog litija bježe sa časova

Profesorica Srednje stručne škole “Ivan Uskoković” u Podgorici Dragana Kovačević poslala je poruku učenicima druge godine sa smjera carina i špedicija, kojima je razredna, da im “ne padne na pamet da slučajno ulaze u ove šetnje koje se organizuju”, da će “biti u velikom problemu, ukoliko sazna da su učestvovali”.

Dan piše da je ta poruka izazvala reakcije nekih đaka i njihovih roditelja. Kovačevićeva je u izjavi za Dan kazala da ona ništa ne želi da zabrani učenicima, ali ne želi da oni izostaju sa nastave i da je roditelji zovu plačući i pitaju gdje im je dijete jer nije došlo iz škole.

U više gradova Mitropolija crnogorsko primorska organizuje šetnje zbog nezadovoljstva što je usvojen Zakon o slobodi vjeroispovijesti. Primjetno je da tim okupljanjima prisustvuje i značajan broj srednjoškolaca.

“Dobro veče, omladino. Ovo što ću vam sada reći je naređenje sa moje strane. Nemojte da vam se desi da pitate bilo kojeg kolegu da vas pušta sa časa, pa kakva god situacija bila. Ako dođe do situacije da vam je loše i da baš morate, u tom slučaju ćete obavijestiti mene, pedagošku službu i upravu škole. Ne želim da imam problem bilo kakve vrste, svi imate telefone i svi ste u obavezi, ako ste se poslije škole zadržali iz nekog opravdanog razloga, da obavijestite roditelje o tome. Ukoliko ne ispoštujete naredbu, bićete sankcionisani. O tome što nijeste došli na pretčas ćemo posebno popričati, opravdani su oni učenici koji su bili odsutni cijeli dan i tri koja su prisustvovala času. Takođe, želim posebno da napomenem da vam ne padne na pamet da slučajno ulazite u ove šetnje koje se organizuju, dođem li do kakvog saznanja imaćete veliki problem. Pozdrav, razredna”, napisala je Kovačevićeva učenicima.

Ona je u toj poruci ukazala da im sugestiju daje zbog bezbjednosti.

“Vaša volja za koga ste, kako ćete se ponašati i šta ćete raditi. U školi nema političkog, vjerskog i nacionalnog izjašnjavanja. Ja sam poruku poslala zbog vaše lične bezbjednosti i napuštanja nastave prije završetka časa. Zbog ovakve komunikacije sa razrednom bićete kažnjeni ukorom pred isključenje. Ne želim od ovog trenutka nijedan pogrdni komentar, jer neće izaći na dobro”, navela je ona u poruci.

Kovačevićeva je u izjavi za Dan kazala da ona ništa ne želi da zabrani učenicima, ali ne želi da oni izostaju iz škole i da je roditelji zovu plačuući i pitaju gdje im je dijete jer nije došlo iz škole.

“Meni kao pedagogu nije dozvoljeno da djecu ubjeđujem u nešto ili da im naređujem. Nekada prosvjetni radnik mora biti stroži, ali djeci ništa ne namećem. Noć prije slanja te poruke koju pominjete, pozvao me je jedan od roditelja da pita gdje su djeca koja su napustila časove. Oni se njima nijesu javljali na telefon i to je izazvalo veliku zabrinutost. Teško je da iskontrolišem 30 djece i u školi, a ne kada napuste školsko dvorište”, objasnila je Kovačevićeva.

Ona je navela i da ne dozvoljava da se stvaraju bilo kakve tenzije među djecom na vjerskoj osnovi, te da škola nije mjesto gdje treba da se raspravlja o tim stvarima.

“Tokom sljedeće nedjelje upoznaću roditelje sa rasporedom učenika, da znaju do kada su im obaveze u školi i da mogu kontrolisati kada dolaze kući i da li dolaze odmah nakon škole”, rekla je ona.

Direktor Srednje stručne škole “Ivan Uskoković” Žarko Borovinić kazao je u izjavi za Dan da učenicima nikakva naređenja nijesu upućivali, niti da postoji bilo kakva odluka škole vezana za učešće učenika na litijama.

“Nikakvo naređenje nije davano. Učenici tokom časova treba da su u školi i vjerujem da to niko ne dovodi u pitanje. Kada se završe časovi, onda oni i njihovi roditelji donose odluke gdje će ići i šta će raditi”, poručio je Borovinić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.