Mirsada Šabotić iz Rožaja najinovativniji nastavnik svijeta
Mirsada Šabotić

Mirsada Šabotić iz Rožaja najinovativniji nastavnik svijeta

Profesorica u Gimnaziji 30. septembar u Rožajama Mirsada Šabotić dobitnica je prestižne nagrade na polju obrazovanja. Njoj je obrazovna svjetska organizacija Green ThinkerZ, koju je osnovala grupa istraživača iz Australije, Kine i Indije, dodijelila nagradu "Najinovativniji nastavnik svijeta", a samim tim Šabotićeva je postala član te svjetske organizacije.

 Šabotićeva ističe da su istu nagradu dobila još dva nastavnika iz Egipta, i po jedan iz Katara, Norveške, Bahreina i Portugalije, piše Dan.

“Sasvim slučajno sam se javila na konkurs za ovu nagradu jer sam vjerovala da sam vjerovtno ja osoba kojoj ta nagrada treba da pripadne. Smatram da je nastava u našim školama daleko od tradicionalnog načina,a nove generacije zahtijevaju inovacije, nešto posebno što bi dalo doprinos društvu kroz obrazovanje”, kaže Šabotićeva i dodaje da je organizaciji Green ThinkerZ poslala spise, video zapise i drugu dokumentaciju o onome što je radila u posljednjih skoro tri decenije rada u obrazovanju.

U obimnoj dokumentaciji opisala je sve inovacije u nastavi koje je sprovodila a što je, kako smatra, obrazovanje podiglo na veći nivo, te da njene metode tek treba da budu uvedene u praksu kroz nastavne programe.

“Moj integrativni pristup nastavi jako je zaintrigirao žiri koji je dodjelivao nagrade, a koji je produkovan kroz projekat Kocka u svemiru”, kaže Šabotićeva koja naglašava da je ponosan što je uzor učenicima.

”To smatram najvećim uspjehom jer znam da sam uspjela da u njihova srca usadim ljudskost, dobrotu, humanist. Ako bi me neko pitao ja bih u školama uvela predmet empatija”, naglašava Šabotićeva, ističući da je nedavno realizovla projekat međunarodnog karaktera u kojem je učestvovalo 1.600 učenika koji su imali priliku da predstave svoju inovativnost i znanje.

“Od septembra do današnjeg dana ja i moji učenici dobili smo nekih 12 nagrada”, kaže Šabotićeva koja je dobitnik i priznanje Oktoih.

Priprema i zbirku pjesama, a dobitnica je i nagrade Iskra, zlatne plakete za preduzetništvo u obrazovanju i kulturi Šantićevo pero i prestižne nagrada za najboljeg nastavnika svijeta.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.