Prvi ekonomski pasoš biće izdat do kraja mjeseca, investitor želi da ulaže u sektor turizma
ilustracija

Medojević saopštio

Prvi ekonomski pasoš biće izdat do kraja mjeseca, investitor želi da ulaže u sektor turizma

Do kraja mjeseca država će izdati prvi ekonomski pasoš, potvrdio je Novoj M direktor Agencije za investicije Dejan Medojević. Pasoš će dobiti investitor koji planira da ulaže u sektor turizma. Medojević najavljuje i da će projekat ekonomskog državljanstva u ovoj godini doživljeti punu ekspanziju...

Novoformirana Agencija za investicije preuzela je sprovođenje projekta ekonomskog državljanstva. Do sada je, kaže za televiziju Novu M direktor Agencije Dejan Medojević, interesovanje veliko.

"Krajem prošle godine počeli smo sa prijavom prvih aplikacija. Do sada je stiglo 11 aplikacija, one su na obradi. Jedna aplikacija je dobila zeleno svjetlo i prošla do Ministarstva unutrašnjih poslova. Za očekivati je da do kraja mjeseca dobijemo i prvi ekonomski pasoš- kazao je Medojević.

Prvi pasoš će dobiti investitor koji želi da ulaže u sektor turizma. Na listi razvojnih projekata iz te oblasti koje je odobrila Vlada, za sada se nalaze četiri projekta.

"To su dva hotela u Kolašinu, Kolašin Resort Spa na Bjelasici i hotel Breza takođe u Kolašinu. Tu su i hotel Durmitor na Žabljaku i hotel Kraljičina plaža u Budvi", naveo je Medojević u izjavi za Novu M.

Mimo turizma zainteresovani investitori mogu da ulažu i u sektor poljoprivrede, a resorno Ministarstvo je donijelo pravilnik za razvojne projekte iz  te oblasti. Javni poziv je otvoren pa se očekuju i prijave zainteresovanih investitora.

Program ekonomskog državljanstva trajaće tri godine, a Medojević podsjeća, da je prva godina prošla na usaglašavanju administrativnih procedura.

"Podsjetiću da smo u prethodnoj godini završili veoma zahtjevan izbor agenata za poslovanje i agenata za ocjenu međunarodne podobnosti. Izvršili smo licenciranje tih agenata i dali prve licence. Radili smo na promociji ovog programa, imenovali smo nezavisnog revizora koji će pratiti ulaganja.", kazao je Medojević za Novu M.

U okviru novoformirane Agencije za investicije radiće dosadašnji Sekretarijat za razvojne projekte, Agencija za promociju stranih investicija i administrativno tehničko tijelo Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte. U narednom periodu svi zajedno radiće i na privlačenju novin investicija ali i praćenju realizacije već postojećih.

"Za sada se sve investicije realizuju planiranom dinamikom. Za očekivati je da u narednom periodu bude što više takvih projekata i da se valorizuju ostale turističke destinacije. Za očekivati je i da u drugim oblastima dođemo do kvalitetnih projekata.", rekao je Medojević za Novu M.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.