ilustracija, foto:Profimedia

"Kod nas se od majke očekuje da budu stonoge i storučice, tate se ponekad poigraju sa djecom"

Danska je najbolje mjesto za odgajanje dece, gdje su 52 nedjelje plaćenog odsustva podijeljene na tate i na mame. Kod nas se od majke očekuje da budu stonoge i storučice, da apsolutno sve stižu same da urade, dok je tata tu neka figura koja se povremeno poigra sa djecom, rekla je za RTS Jasmina Ružičić iz Centra za majke.

 Kaže da je potrebna podrška na svakom nivou, od usklađenih institucija koje rade u isto vrijeme kada i roditelji, do vannastavnih aktivnosti za koje ne treba dati cijelu platu.

Plan finske vlade je da očevi imaju isti broj dana plaćenog porodiljskog odsustva kao i majke. Po sličnim politikama poznate su i druge nordijske zemlje. 

Danska je druga na listi najsrećnijih zemalja svijeta. Tamo je odnos između plata, troškova života, slobodnog i radnog vremena uravnotežen. I izgleda da ovo nije još jedna Andersenova bajka, već je Danska i najbolje mjesto za odgajanje djece. 

Jovana Ružičić iz Centra za majke kaže da je za ove zemlje  slično i to što u njima postoji visok stepen rodne ravnoprvnosti, od zakonskih inicijativa da se očevi uključe na isti način kao i mame.

"Čak neke od ovih zemalja uslovljavaju očeve da uzmu nekoliko mjeseci, inače će to vrijeme da propadne i ne može majka da iskoristi, do toga da je njihovo društvo jednostavno drugačije - tamo je mnogo prihvatljivije da se tata više bavi djecom", kaže Ružičićeva.

Govoreći o socijalnim politikama, Ružičićeva kaže da nije samo do novca i da nisu inicijative koje se tiču samo novca te koje će dovesti do željenog rezultata.

Prema njenim riječima, novac jeste jedan faktor ali do određenog nivoa, da se obezbjedi normalno funkcionisanje porodice.

"Ono što je šira slika je usklađenost sistema, a to znači vrtići koji rade u isto vrijeme kada i roditelji, pomoć za porodice tokom raspusta, šta radite ako nemate babu ili dedu ili ako nemate novac da platite privatnu brigu ili dadilju, znači usklađenost čitavog sistema gdje nezaposleni roditelji imaju mjesto gdje će ostaviti dijete u vrtiću i da mogu da traže posao u to vrijeme, to znači neke vannastavne aktivnosti koje ne koštaju kao jedna srpska plata", kaže ona.

Potrebno je pomenuti, kako kaže, dosljednost zakona, da se mijenjaju strateški i obezbeđuju jednaka prava.

Kako se približiti nordijskim zemljama 

Govoreći o tome šta je još potrebno da bismo se približili ovim zemljama, Ružičićeva kaže da su potrebne dvije glavne stvari.

"Kod nas se od majke očekuje da budu stonoge i storučice, da apsolutno sve stižu same da urade dok je tata tu neka figura koja se povremeno poigra sa djecom", upozorava Ružičićeva.

Oko tri stotine očeva godišnje uzme plaćeno odsustvo zbog odgajanja djece.

"Još više me zabrinjava što je ta brojka godinama slična, ne popravlja se značajno, te se nadam da će za par godina ta brojka da bude znatno veća nego što je sada", istakla je ona.

Prvo treba da se poveća rodna ravnopravnost u društvu na svakom nivou, smatra ona.

"Kod nas sve inicijative koje su se ticale podrške roditeljima - ticale su se podrške roditeljima kada se beba rodi, odnosno da se beba rodi", rekla je Ružičićeva.

 

Izvor: RTS

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.