U prošloj godini 62 osuđene osobe tražile pomilovanje

Đukanović uvažio jednu molbu

U prošloj godini 62 osuđene osobe tražile pomilovanje

U prošloj godini 62 osuđene osobe tražile su pomilovanje, a crnogorski predsjednik Milo Đukanović uvažio je jednu molbu i to osuđenog za ugrožavanje sigurnosti, navodi se u dokumentu objavljenom na sajtu predsjednika Crne Gore.

Vikend novine pišu da su osim za to krivično djelo, molbe za pomilovanje predsjedniku stizale i od osuđenih za ubistvo, teško ubistvo, nedozvoljene polne radnje, falsifikovanje isprava, lažno prijavljivanje, nedavanje izdržavanja, zloupotrebu službenog položaja.

“Od 1. januara do 31. decembra prošle godine Đukanović je odlučivao o 62 molbe za pomilovanje osuđenih osoba i donio 61 odluku, kojima nije uvažio molbe za pomilovanje osuđenih i jednu odluku kojom je uvažio molbu za pomilovanje R.M., pri čemu je Ministarstvo pravde dalo predlog da se molba uvaži”, precizirano je u dokumentu.

Kako je istaknuto, odluka o pomilovanju se odnosi na oslobođenje od izvršenja izrečene kazne rada u javnom interesu u trajanju od 100 sati, zbog počinjenog krivičnog djela ugrožavanje sigurnosti.

“Ministarstvo pravde u postupku pomilovanja je nakon pribavljenog mišljenja Centra za socijalni rad, cijeneći navode molbe za pomilovanje, sačinilo obrazloženi predlog da se uvaži molba za pomilovanje i dostavilo ga Đukanoviću na odlučivanje”, navodi se u dokumentu.

Sve molbe za pomilovanje, dodaje se, prošle su zakonom predviđenu proceduru.

Navodi se da je prošle godine 18 osoba, koje su pravosnažno osuđena za krivična djela protiv života i tijela, tražilo pomilovanje od predsjednika, ali on te molbe nije uvažio.

„U pitanju je šest osoba osuđenih za ubistva, zatim pet osuđenih za teško ubistvo, pet osoba koje su počinile krivično djelo teška tjelesna povreda, zatim dvije osobe koje su počinile laku tjelesnu povredu“, precizira se u dokumentu.

Kada su u pitanju krivična djela protiv sloboda i prava čovjeka i građanina, Đukanović je, kako je već navedeno, donio jednu odluku kojom je uvažio molbu za pomilovanje osuđene osobe za počinjeno krivično djelo ugrožavanje sigurnosti.

Đukanović je donio dvije odluke kojima nije uvažio molbe za pomilovanje osuđenih osoba za počinjena krivična djela iznuđivanje iskaza i ugrožavanje sigurnosti.

Navodi se da u dijelu Krivičnog zakonika koji se odnosi na krivična djela protiv polne slobode, nije uvažena molba za pomilovanje jednom osuđeniku.

Pravosnažno osuđena osoba za nedozvoljene polne radnje nije dobila pomilovanje.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.