Osuđeni za ubistvo Arkana bi mogao uskoro biti izručen Srbiji

Osuđeni za ubistvo Arkana bi mogao uskoro biti izručen Srbiji

Jedan od najtraženijih bjegunaca iz Srbije, Dobrosav Gavrić, osuđen na 35 godina zatvora zbog ubistva Željka Ražnatovića Arkana 2000. godine, mogao bi uskoro da bude izručen Srbiji iz Južnoafričke Republike. Magistarski sud u Kejptaunu zaključio je da su ispunjeni uslovi za Gavrićevo izručenje Srbiji, a konačnu odluku o molbi Srbije za njegovo izručenje treba da donese tamošnji ministar pravde.

Ministarstvo pravde Srbije biće obavješteno o daljoj sudbini ovog slučaja, nakon što južnoafički ministar donese odluku, prenosi Tanjug.

Portparol državnog tužilaštva u Kejptaunu Eric Ntabazalila, prema pisanju južnoafričkog Sandej tajmsa, izjavila je da je odluka suda donijeta "uprkos Gavrićevim žalbama da su njegov progon, osuda i kazna bili politički motivisani i da se plaši za svoj život ako bude vraćen u Srbiju".

Gavrić je pobjegao iz Srbije neposredno pred izricanje presude u oktobru 2006. godine, a u Južnu Afriku je stigao 2007, preko Italije i Ekvadora sa lažnim dokumentima.

Uhapšen je u Kejptaunu nakon mafijškog obračuna u kojem je ranjen i identifikovan.

U Srbiji je osuđen kao neposredni izvršilac ubistva Ražnatovića 15. januara 2000. u holu beogradskog hotela Interkontinental, kada je i sam ranjen u nogu.

Pored njega, na po 30 godina zatvora osuđeni su i Milan Đuričić Miki i Dragan Nikolić Gagi.

Đuričić je ubijen 24. aprila 2018. godine u Kejptaunu, a Nikolić je u zatvoru.

Gavrić i Đuričić su uredno dolazili na suđenja sve do dana izricanja (druge prvostepene) presude, kada su osuđeni na pomenute kazne i kada im je određen pritvor. Na izicanje presude nisu došli i tada im se, privremeno, gubi trag.

Prije dvije godine, Evropski sud za ljudska prava odlučio je da Gavrić ima pravo na ponavljanje tog suđenja kada opet dođe u Srbiju.

Ukoliko bude izručen Srbiji, Gavrić će biti upućen pravo u zatvor na odsluženje zatvorske kazne, a iz zatvora će moći da podnese molbu sudu da mu se odobri ponavljanje suđenja.

Praksa sudova u Srbiji je da ove molbe usvajaju kada se bjeguncima kompletno suđenje odvijalo u njihovom odsustvu, dok je Gavrić izostao samo sa izricanja presude.

Željko Ražnatović Arkan, koji je bio pred Haškim tribunalom optužen za zločine protiv čovječnosti, počinjene tokom rata u Bosni 1992-1995, ubijen je 15. januara 2000. u holu beogradskog hotela Interkontinental.

Pored Arkana, u Interkontinentalu su ubijeni i njegovi prijatelji Milenko Mandić Manda i Dragan Garić Garo, bivši radnik saveznog MUP-a.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.