Janković: Ministar zdravlja Srbije uvrijedio Crnogorce
Brankica Janković

"Lončar diskriminiše manjine"

Janković: Ministar zdravlja Srbije uvrijedio Crnogorce

Povjerenica za zaštitu ravnopravnosti Srbije Brankica Janković osudila je kao diskriminatornu i uvredljivu izjavu ministra zdravlja Zlatibora Lončara da "vodi politiku da Crnogoraca ne bude u njegovom resoru", kao i da u Srbiji na mnogo vodećih mjesta ima Crnogoraca "koji ne znaju da pričaju srpski".

Janković je istakla da je takav stav u suprotnosti sa Ustavom i principima ravnopravnosti svih građana i građanki.

Povjerenica je ukazala da ovakve izjave mogu uznemiriti građane i da je na nosiocima funkcija velika odgovornost da promovišu toleranciju, razumijevanje i ravnopravnost.

"Srbija ima visok nivo zaštite prava nacionalnih manjina i ovakve izjave štete ugledu države", zaključila je Brankica Janković, prenosi Danas.

Ustav Srbije propisuje zabranu diskriminacije, naročito po osnovu nacionalne pripadnosti, a Ustavom je zagarantovana posebna zaštita nacionalnim manjinama radi ostvarivanja potpune ravnopravnosti i očuvanja njihovog identiteta.

Zakon o zabrani diskriminacije propisuje zabranu diskriminacije nacionalnih manjina na osnovu nacionalne pripadnosti, etničkog porekla, vjerskih uvjerenja i jezika.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.