Njemački premijer podnio ostavku nakon samo 24 sata na funkciji
Tomas Kemeriha

Prekršio posleratni konsenzus

Njemački premijer podnio ostavku nakon samo 24 sata na funkciji

Novoizabrani premijer njemačke pokrajine Tiringije Tomas Kemerih (FDP) podnio je danas ostavku pod pritiskom javnosti.

On je na tu funkciju izabran uz pomoć jednog glasa ekstremističke partije Alternative za Njemačku.

Od izbora do ostavke na funkciji pokrajinskog premijera bio je samo 24 sata i 34 minuta, konstatuje "Bild".

"Ostavka je bila neminovna. Niko nas nije prisilio. Analizirali smo događaje i reakcije u pokrajinskom parlamentu, u medijima i na društvenim mrežama", rekao je Kemerih na konferenciji za medije.

Jučerašnji izbor prokomentarisao je rečenicom da je AfD "perfidnim trikom pokušala da naškodi demokratiji".

"Ali saradnje sa AfD nije bilo, nema, niti će je biti", dodao je Kemerih.

Frakcija FDP u Tiringiji će zatražiti raspuštanje pokrajinskog paralmenta i nove izbore.

Izbor Tomasa Kemeriha, malo poznatog člana Liberalnodemokratske stranke (FDP) u istočnoj državi Tiringiji, bio je prvi u kome je državni premijer pobedio uz podršku AfD, čime je prekršen posleratni konsenzus među etabliranim strankama da izbjegavaju krajnju desnicu.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da je dan kada je Kemerih izabran uz podršku AfD i njenih konzervativaca bio loš dan za demokratiju i da bi taj izbor trebalo da bude poništen.

"Ovaj događaj je neoprostiv, pa se rezultat mora promijeniti", rekla je Merkelova na konferenciji za novinare tokom posjete Južnoj Africi.

Anegret Kramp Karenbauer, koja je 2018. naslijedila Merkelovu kao čelnica stranke, rekla je da lokalni odbornici CDU-a nisu poslušali instrukcije nacionalnog rukovodstva u glasanju za Kemeriha.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.