Vujanović: Dijalog osnovni instrument za rješavanje pitanja iz prošlosti
Foto: Printscreen

Na samitu u Seulu

Vujanović: Dijalog osnovni instrument za rješavanje pitanja iz prošlosti

U definisanju buduće saradnje, ali i rješavanju opterećujućih pitanja iz prošlosti trebalo imati međusobnog razumijevanja, poštovanja različitosti uz njegovanje dijaloga kao osnovnog instrumenta za ostvarivanje ovih ciljeva, zaključio je raniji predsjednik Crne Gore Filip Vujanović.

Vujanović je učestvovao na "Svjetskom samitu 2020 – međuzavisnost, zajednički prosperitet i univerzalne vrijednosti", u Seulu, u Južnoj Koreji.

Raniji predsjednik Vujanović učestvovao je na panelu posvećenom Zapadnom Balkanu, kroz Balkansku mirovnu inicijativu, pokrenutu od UPF-a.

Kako se navodi u saopštenju Vujanović je tom porilikom napravio retrospektivu ratnih sukoba na Balkanu iz XX vijeka i to od dva balkanska preko dva svjetska do posljednjeg u dezintegraciji bivše Jugoslavije i podsjetio na konstruktivnu ulogu Crne Gore.

"Ocijenio je kroz evroatlantske integracije - sa Crnom Gorom i Albanijom, kao članicama, Sjevernom Makedonijom koja će to uskoro biti, Srbijom i Bosnom i Hercegovinim, koje su u NATO-vom Partnerstvu za mir i Kosovom koje želi to članstvo, da su stvoreni uslovi za trajni mir. Na kraju je zaključio da bi u definisanju buduće saradnje, ali i rješavanju opterećujućih pitanja iz prošlosti trebalo imati međusobnog razumijevanja, poštovanja različitosti uz njegovanje dijaliga kao osnovnog instrumenta za ostvarivanje ovih ciljeva", navodi se u saopštenju.

Raniji predsjednik Crne Gore zahvalio je UPF-u na inicijativi koja prepoznaje važnost mira na Zapadnom Balkanu.

Pokrovitelj Samita je Federacije za univerzalni mir (UPF), međunarodna nevladina organizacija sa specijalnim statusom pri Ekonomsko-socijalnom savjetu UN-a, koja kroz univerzalnu vrijednost mira i dijaloga daje izuzetan doprinos rješavanju otvorenih međudržavnih, međetničkih i međuvjerskih pitanja.

Pored ranijeg predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića, panelu, čiji je moderator bio raniji američki ambasador Kristofer Hil, učestvovali su predsjedavajući UPF-a za Evropu i Srednji istok Kacumi Ocuka, raniji predsjednici Albanije Alfred Mojsiu i raniji predsjednik njene Vlade Vilson Ahmeti, raniji generalni sekretar NATO-a Anders Rasmusen, raniji predsjednik Vlade Švedske Karl Bild, predsjednik beogradskog Foruma za strateške studije i raniji poslanik u Narodnoj skupštini Srbije Neven Cvetičanin i predsjednik Foruma za evropske napredne studije iz Francuske Emanuel Dupuj.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.