MCP: Policija da vrši svoje dužnosti u skladu sa svojim zakonskim obavezama
Foto: MCP

MCP: Policija da vrši svoje dužnosti u skladu sa svojim zakonskim obavezama

Mitropolija crnogorsko-primorska (MCP) pozvala je Upravu Policije da izvršava svoje dužnosti u skladu sa svojim zakonskim obavezama, navodeći da im jednostrano povlačenje policije sa crnogorskih ulica pravi veliki problem u organizaciji litija.

Iz MCP je saopšteno da je jutros došlo do jednostranog akta Uprave policije, u kom je mjesno sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve u više crnogorskih gradova obavješteno od lokalnih policijskih načelnika da policija više neće obezbjeđivati protestne litije sveštenstva i vjernog naroda.

Kako su naveli iz MCP, obrazloženje policije je od grada do grada i od slučaja do slučaja bilo različito i nerazgovjetno.

Iz Mitropolije su kazali da su zatražili hitan sastanak sa direktorom policije Veselinom Veljovićem, na kom bi se zajednički sagledale sve eventualne poteškoće i gdje bi se, kako su naveli, ponudila kadrovska pomoć policiji od redara - volontera iz redova Crkve.

„Sastanak je bio potreban tim prije što su velike i mnogoljudne litije zakazane za četvrtak i nedjelju veče, pa nam jednostrano povlačenje policije sa crnogorskih ulica pravi veliki organizacioni problem“, kaže se u saopštenju, prenosi MINA.

Iz MCP-a su kazali da su smatrali da se u dogovoru mogu prevazići svi problemi i da pravo građana na mirno okupljanje i pokazivanje neslaganja sa političkim odlukama, ne smije biti dovedeno u pitanje.

„Veljović je odbio hitan sastanak, navodeći da može da razgovara tek poslije nedjelje, dovodeći Crkvu na taj način, pred svršen čin u pogledu organizacije litija sjutra veče i u nedjelju“, naveli su iz Mitropolije.

Oni su poručili da će o tom „jednostranom i neobjašnjivom potezu crnogorske policije“ danas obavjestiti sve ambasade u Crnoj Gori, kao i predstavnike međunarodnih organizacija.

„A od Uprave policije tražimo formalno i pravno utemeljeno obrazloženje, kako ne bismo bili prinuđeni da sami zaključimo kako su naši protestni skupovi naprasno i bez povoda, zabranjeni od strane vlasti“, kaže se u saopštenju.

Iz MCP su kazali da su dosad imali vrlo korektnu saradnju i dogovore sa organizacionim djelovima policije u svim gradovima, „pa ovakvu iznenadnu promjenu stava svih njih – od zahvalnosti Mitropoliji zbog mirnih okupljanja do odbijanja saradnje – možemo objasniti samo političkim pritiskom na Upravu policije“.

„Pozivamo Upravu Policije da vrši svoje dužnosti u skladu sa svojim zakonskim obavezama. Tu su da služe narodu Crne Gore. Oni koji su u desetinama i stotinama hiljada u litijama, takođe su poreski obveznici i od njihovog novca se ta ista policija finansira“, naglasili su iz Mitropolije.

Oni su kazali da će se njihova molitvena i protestna okupljanja bez izuzetka nastaviti, budući da zabrane nema.

„A o načinu njihovog sprovođenja sveštenstvo će se dogovoriti sa svojim episkopima i o tome blagovremeno obavjestiti vjernike“, dodaje se u saopštenju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.