Pregovarački okvir za Crnu Goru i Srbiju neće biti izmijenjen
Ilustracija

Sjutra nova metodologija proširenja

Pregovarački okvir za Crnu Goru i Srbiju neće biti izmijenjen

Evropska komisija sjutra će zvanično predstaviti novu metodologiju proširenja, koja bi trebalo da učini proces pristupanja dinamičnijim i predvidljivim.

Pregovarački okvir za Crnu Goru i Srbiju neće biti izmijenjen, ali "predloženi elementi, mogu biti primijenjeni u okviru pregovaračkih okvira isključivo uz saglasnost te dvije zemlje", stoji u dokumentu u koji je TVCG imala uvid.

"Da bi se u pregovorima sa Srbijom i Crnom Gorom unijela veća dinamika, rad na poglavljima može se organizovati u klastere, uz poštovanje postojećih pregovaračkih okvira i uz dogovor ovih zemalja", navodi se u dokumentu.

Metodologija obuhvata šest tematskih klastera, koji su organizovani u teme kao što su upravljanje, unutrašnje tržište, ekonomska konkurentnost i povezanost.

Omogućiće da se utvrde najvažnije i najhitnije reforme po sektorima, a pregovori o svakom klasteru mogu biti otvoreni u cjelini - nakon ispunjavanja početnih mjerila.

"Napredak u pregovaračkom procesu, kako se navodi, vodio bi postepenom uključivanju u pojedinačne politike EU, programe i tržište, a predviđena je i veća finansijska podrška i ulaganja kroz snaženje pretpristupnih fondova", piše u dokumentu EU.

Dokument predviđa i zaustavljanje ili povratak na početak u pristupnim pregovorima ukoliko zemlje kandidati ne napreduju u bilo kojoj oblasti koja je predviđena pristupnim procesom.

"Pregovori mogu biti zaustavljeni samo u nekim oblastima ili, u najgorim slučajevima zaustavljeni u potpunosti, dok iznosi finansijske pomoći mogu biti smanjeni, kao i druge stečene prednosti", navodi se u novoj metodologiji proširenja.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.