U Crnoj Gori najviše oboljelih od raka pluća i grlića materice
Foto: Ilustracija

Milašević saopštio

U Crnoj Gori najviše oboljelih od raka pluća i grlića materice

Prema podacima iz 2018. godine u Crnoj Gori je 1.500 osoba preminulo od maligniteta tj. od raka. Od toga novooboljenih je bilo oko 2.300 u periodu od 5 godina oko 5.500 osoba koje se liječe od raka, kazao je Nikola Milašević, subspecijalista onkolog u KCCG, dodajući da spada u prosjek evropskih zemalja po učestalosti oboljenja od raka ali su rak pluća i grlića materice učestaliji nego u ostalim zemljama.

Milašević je kazao da je rak pošast novog svijeta i oboljenje koje izbija na prvo mjesto po mortalitetu.

Trenutno se, kako je kazao, nalazi na drugom mjestu iza oboljenja kardiovaskularnog sistema ali postoji značajan trend i očekuje se u narednih 20 godina da se broj oboljelih poveća za 70 odsto pa će tako izbiti na prvo mjesto.

To, kako je istakao, nije samo ozbiljan zdravstveni problem za onoga ko ga ima i za porodicu već i ozbiljan ekonomski, odnosno finansijski problem za zemlje koje izdvajaju sve više sredstava za liječenje te bolesti.

"Crna Gora spada u prosjek evropskih zemalja po učestalosti oboljenja od raka međutim po mortalitetu imamo predominaciju određenih oblika tj, raka određenih organa više nego u ostalim zemljama, kao što su rak pluća ili rak grlića materice zbog preventnivnih programa koji se sprovode već decenijama u visoko razvijenim zemljama", istakao je Milašević.

Kod nas se ti programi sprovode ali su, kako je kazao, rezultati slabiji jer 35 odsto populacije čine aktivni pušači i ne sprovodi se još uvijek vakcijancija u djetinjstvu za HPV virus što bi takođe moglo dovesti do smanjenja karcinoma grlića materice.

"S tim se nedavno krenulo ali treba duži vremenski period kako bi se sprovel određeni preventivni programi tako da ono što se započne sada daće rezultate tek za 10, 15 ili više godina", kazao je Milašević.

On ističe da je velika opterećenost Klinike za onkologiju i ukupnog KCCG pacijentima koji imaju maligne bolesti.

"2019. na Klinici je bilo oko 34.000 pregleda, oko 16.000 aplikacija hemoterapija u Dnevnoj bolnici a 2012. je bilo oko 18.000 pregleda i 7.500 aplikacija hemoterapija. Znači u roku od 7 godina imamo povećanje u broju aplikacija hemoterapija za gotovo 100 odsto", kazao je Milašević .

Podsjeća da je nova Klinika za onkologiju otvorena 2010. godine.

"Od otvaranja nove zgrade klinike vršena je stalna modernizacija. Pacijenti imaju mogućnost da se liječe novim tehnikama i praktično nemaju potrebu da odlaze u inostranstvo, nadam se da će pacijenti iz regiona dolazaziti da se liječe kod nas", istakao je Milašević.

Ističe da je lista ljekova veoma dobra te da pored hemoterapije sprovodimao i ciljanu terapiju i imuno-terapiju koja predstavlja novu eru u liječenju te bolesti.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.