Islamska država preuzela odogovornost za napad u Londonu
Foto: CNN

Islamska država preuzela odogovornost za napad u Londonu

Islamska država je preuzela odgovornost za napad nožem na jugu Londona u kojem su ranjene tri osobe, dok je napadač ubijen, javila je novinska agencija Amak.

"Počinitelj jučerašnjeg napada u okrugu Stritam na jugu Londona je borac Islamske države i izveo je napad kao odgovor na pozive da se napadnu građani koalicionih zemalja", navodi se u saopštenju koje je prenio Amak, ali ID nije pružila dokaze, javlja Rojters.

Napadač, kojeg je policija ubila nakon što je nožem izbo tri osobe, identifikovan je kao Sudeš Aman (20), a u januaru je pušten iz zatvora, gdie je služio kaznu zbog terorizma.

On je prethodno pohvalio Islamsku državu, d9ielio je onlajn časopis Al Kaida i ohrabrivao svoju dievojku da odsieče glave svojim roditeljima.

Aman je oslobođen pr9ie oko nedielju dana nakon što je izdržao polovinu kazne od tri godine i četiri mieseca za teroristička djela, prenosi BBC.

On je bio pod aktivnim policijskim nadzorom u vrijeme napada, za koji policija vjeruje da je teroristički incident povezan sa islamističkim ekstremizmom.

Prema izvještajima, Aman je ušao u prodavnicu i počeo da ubada ljude nožem, a zatim je izašao na ulicu i izbo jednu ženu.

Povrijeđene su tri osobe, ali nijedna nije u životnoj opasnosti.

U vrijeme kada je Aman oslobođen bilo je zabrinutosti zbog opasnosti koju bi mogao da predstavlja za javnost, ali nije bilo zakonskih mehanizama koji bi ga zadržavali u zatvoru, navodi BBC.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.