Milionska ulaganja u razvoj Kolašina: Najveći dio ide na valorizaciju potencijala Bjelasice
Foto: Facebook

Milionska ulaganja u razvoj Kolašina: Najveći dio ide na valorizaciju potencijala Bjelasice

Vlada Crne Gore ove godine na području opštine Kolašin planira višemilionsko ulaganje u razvojne projekte predviđene kapitalnim budžetom, koji će biti realizovani preko Uprave javnih radova.

Budžetom je opredijeljeno blizu četiri miliona eura, a dodatna sredstva, u zavisnosti od dinamike realizacije projekata, biće na raspolaganju i iz kreditnih aranžmana, saopšteno je iz Uprave javnih radova.

Razvojni projekti upravo su bili tema razgovora direktora Uprave javnih radova Rešada Nuhodžića i predsjednika Opštine Kolašin Milosava Bulatovića, sa saradnicima, koji su na nedavnom sastanku razmotrili nastavak investicionog programa. 

"U skladu sa razvojnom strategijom Vlade, kojom se prirodni potencijal sjevera Crne Gore prepoznaje kao šansa za unapređenje turističke ponude i privrednog razvoja cijelog regiona, najveći dio ulaganja odnosi se na valorizaciju potencijala Bjelasice. U tom cilju, Uprava javnih radova je veliki iskorak napravila prije godinu, kada je otvoren planinski centar Kolašin 1600, sa funkcionalnom ugostiteljskim i servisnim objektom, ski stazama i šestosjednom isklopivom žičarom kapaciteta 2600 skijaša na sat, renomiranog svjetskog proizvođača Lajtnera. Za potrebe ovog planinskog centra izgrađena je i kompletna putna, vodovodna i elektroinfrastruktura, a vrijednost čitavog posla iznosila je više od 17 miliona eura", navode iz Uprave javnih radova.

GetImage

Idejno rješenje parking garaže za potrebe planinskog centra Kolašin 1600 

U namjeri da ovaj lokalitet bude konkurentan najvećim centrima u regionu, Vlada je kako se ističe nastavila sa ulaganjem u nove sadržaje.

"Tako je Uprava javnih radova potpisala ugovore o projektovanju i izgradnji još jedne šestosjedne žičare i ski staza koje će povezati centre Kolašin 1450 i Kolašin 1600, ukupne vrijednosti 10,8 miliona eura. Žičara i ski staze su trenutno u fazi pripreme tehničke dokumentacije, a radovi će početi nakon konačne saglasnosti revidenta projekta", navodi se u saopštenju.

Proteklih mjeseci rađeno je i na podizanju potpornih zidova i modernizaciji puta između dva planinska centra, čime je kako se dodaje u značajnom mjeri podignut nivo bezbjednosti saobraćaja. Ovaj posao realizovan je u dvije faze, a ukupna vrijednost iznosila je oko 900 hiljada eura. 

Kada je riječ o saobraćaju, Uprava javnih radova nedavno je objavila postupak javne nabavke za projektovanje i izgradnju višeetažne garaže, kao i za uređenje terena, procijenjene vrijednosti deset miliona eura.

"Realizacijom ovog projekta u značajnoj mjeri će biti riješene trenutno izražene poteškoće sa parking mjestima za posjetioce planinskog centra Kolašin 1600, imajući u vidu da otvoreni parking pored restorana „Troglava“ često nije dovoljan za veliki broj skijaša iz svih gradova Crne Gore i okruženja. Od izabranog projektanta i izvođača radova očekuje se da novi objekat prilagodi lokaciji, kako u dijelu tehničko-građevinskih rješenja, tako i uklapanju njegove arhitekture u prirodni ambijent.

Ovom prilikom želimo da istaknemo da je sistem vještačkog osnježavanja planinskih centara takođe prepoznat kao neophodnost, u želji da se zimska turistička sezona produži. S obzirom da je ova tema proteklih dana u javnosti bila prilično eksploatisana, poručujemo da ćemo u narednom periodu, u saradnji sa preduzećem „Skijališta Crne Gore“, razmotriti najbolja moguća rješenja, kako bi se što prije krenulo u realizaciju", saopšteno je iz Uprave.

GetImage1

Nastavak ulaganja u modernizaciju saobraćajnica: Nedavna rekonstrukcija jedne od gradskih ulica

Posebno naglašavaju da su sve investicije Vlade Crne Gore i Uprave javnih radova na sjeveru države, pa tako i na području Kolašina, usmjerene na širenje turističke ponude, stvaranje uslova za dalji privredni razvoj i otvaranje novih radnih mjesta. 

"Pored turizma, Vlada će ove godine znatna sredstva investirati i u unapređenje lokalne saobraćajne i komunalne infrastrukture na teritoriji Kolašina. Tako je za rekonstrukciju dijela pruge sa tunelima na dionici Kos – Trebešica opredijeljeno 1,8 miliona eura, a planiran je i dalji rad na planiranju izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i kanalizacione mreže. 

Na osnovu ugovora koji su Uprava javnih radova i Opština Kolašin potpisali prije nekoliko dana, obezbijeđeno je 300 hiljada eura za projekte izgradnje, rekonstrukcije i adaptacije lokalnih puteva i gradskih saobraćajnica, za koje će kompletnu tendersku proceduru projektovanja i izvođenja radova sprovesti lokalna uprava", saopšteno je iz Uprave javnih radova.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.