Šćepanović: Odluka Suda u Strazburu dokaz da se zakon osporava politički a ne pravno
Marta Šćepanović

Šćepanović: Odluka Suda u Strazburu dokaz da se zakon osporava politički a ne pravno

Odluka Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu da odbije zahtjev za zabranu sprovođenja Zakona o slobodi vjeroispovijesti i pravnog položaja vjerskih zajednica podnešenog od strane beogradskih advokata dokaz je da, i neutralni pravni arbitri, potvrđuju kako ne postoje pravni razlozi da se primjena zakona opstruira i odgodi, tako da je ovo još jedna potvrda da iza osporavanja ovog zakona stoji politika a ne pravo, kazala je Marta Šćepanović, poslanica DPS-a u Skupštini Crne Gore.

Ona je kazala da Zakon, koji se neargumentovano pokušava osporiti, temeljno je pripreman 4 godine i usaglašen sa evropskom pravnom regulativom i preporukama Venecijanske komisije, kao vrhovnim pravnim autoritetom. 

Dodajući da u poređenju sa zakonima koju regulišu ovu oblast u zemljama regiona, ovo je jedno od najliberalnijih rješenja koje daje pravni okvir ovoj važnoj oblasti, te stoga čudi otpor Mitropolije prema Zakonu, posebno imajući u vidu da je SPC svoj status u drugim zemljama rješavala u skladu sa upravo pomenutim zakonima.

"Iz svega navedenog jasno je dakle, da sa aspekta prava Zakon nije sporan, već problem leži u činjenici da Mitropolija želi da zadrži položaj u kojem ne podliježe pravnim propisima države Crne Gore i više se bavi politikom nego vjerskim pozivom. Zbog toga, još jednom pozivamo gradjane da ne nasijedaju na manipulacije već prozru prave namjere protesta koje organizuje Mitropolija sa opozicionim političkim partijama", navela je Šćepanović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.