Fotografijom ovjekovječiti crnogorsku tradiciju
Softić i Đukić, foto: NVO MMNE

Projekat NVO Multimedijal Montenegro

Fotografijom ovjekovječiti crnogorsku tradiciju

Najavna press konferencija za projekat „Tradicija i kultura u Crnogorskim selima“ koji realizuje NVO Multimedijal Montenegro, a finansijski je u 2019. godini podržan od strane Ministarstva kulture kroz javni poziv „Podignimo zavjesu nezavisne kulturne scene“ održana je u petak Bijelom Polju.

“Fokus ovog projekta je da umjetničkim fotografskim pristupom u udaljenim selima pronađemo ljude koji i dalje njeguju naslijeđenu kulturu i stare s koljena na koljeno prenesene običaje”, saopštio je predsjednik NVO Multimedijal Montenegro Željko Đukić. 

Kako je pojasnio Đukić narednih nekoliko mjeseci će se baviti akvizicijom tradicije, kulture, običaja u crnogorskim selima sa posebnim fokusom na ruralna područja sjevera Crne Gore.

Kroz projekat će biti obuhvaćene opštine Bijelo Polje, Berane, Mojkovac, Kolašin, Rožaje, Plav Gusinje i Petnjica.

“Imali ste prilike u prethodnom periodu da prisustvujete sličnom projektu koji smo realizovali gdje je u fokusu bila bošnjačka i muslimanska tradicija, ovoga puta govorimo o crnogorskoj tradiciiji i vjerujem da ćemo uspjeti da sačuvamo od zaborava sve ono što su naši preci prenosili s koljena na koljeno, ali i da akviziramo sadašnje stanje, moderne trendove koje ćemo sačuvati za buduće generacije”, naveo je Đukić.

Suština ovog projekta je da putem umjetničke fotografije promovišu kulturu života i tradiciju građana  iz ruralnih područja sjevera. 

Kroz projekat „Tradicija i kultura u Crnogorskim selima“  će biti izrađen veb sajt crnogorci.me, a nakon toga planirana je izrada štampane publikacije i organizacija jedne velike izložbe na kojoj će biti prikazan višemjesečni rad na terenu.

Sve fotografije i aktivnosti projekta će biti dostupne na veb sajtu i u elektronskoj formi.

“Targetiraćemo građane koji grade stare dobre običaje, ali i moderne koje želimo da sačuvamo za budućnost”, kazao je Đukić.

Svi građani zainteresovani za ovaj projekat mogu kontaktirati NVO Multimedijal Montenegro kako bi sa njima odgovorili i eventualno napravili fotografije njih,njihove porodice ili onoga što oni rade na stari tradicionalan način.

“Negdje smo prepoznali da bi u tom slučaju mogli da napravimo kvalitetne fotografije načina spremanja starih tradicionalnih kulinarskih specijaliteta, raznih rukotvorina, proizvodnja stare npr.crnogorske nošnje,istrumenata kao što su gusle itd…”, kazao je Đukić, dodajući da neće bježati od moderne kulture i običaja.

NVO Multimedijal Montenegro će se nakon muslimanske, bošnjačke i crnogorske tradicije od marta baviti i srpskom tradicijom.

“Taj projekat je podržan od strane Fonda za manjine, a za njega je zakupljeno ime srbi.me. Tako da ćemo do kraja 2020. imati sve ono što krasi sjeverni region na jednom mjestu, a svaka populacija će imati svoj veb sajt, a na kraju i zajednički koji će biti dostupan na adresi tradicija.org.me.Iskoristićemo i domen internet koji se zove običaji.me a za sve istorijske važne objekte i događaje istorija.me”, pojasnio je Đukić pozivajući sve zainteresovane da se uključe u realizaciju ovog projekta.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.