Uprava policije

Plasiranje neistina i dezinformacija može imati nesagledive posljedice

"Policajac koji je bio na čelu litije u Baru na bolovanju, nema postupka odgovornosti"

"Svjedoci smo da je bezbjednosni sistem Crne Gore posljednjim dešavanjima izložen brojnim destruktivnim djelovanjima, pri čemu u ovoj delikatnoj situaciji, na upućene provokacije i prema aktuelnim dešavanjima pokazujemo senzibilitet uz osud različitih vrsta pritisaka na policijske službenike i njihove porodice", saopšteno je iz Uprave policije.

Djelovanje policije je kako se navodi usmjereno na očuvanje bezbjednosti svih građana naše države.

"Bezbjednost i mir čuvamo zakonitim ponašanjem uz uvjerenje da je odgovornost za bezbjednost na razboritom ponašanju svih građana", saopšteno je iz policije.

Činjenica je kako se ističe u saopštenju, da se službenik Uprave policije Ilija Zeković nalazio na čelu litije održane u Baru, "te da je ta okolnost bila dovoljna da različite strukture unutar države i van nje, u ovom osjetljivom trenutku, iskoriste to kao način podrivanja bezbjednosne službe i njenog integriteta i da predstave da unutar policije postoji osjećaj nesigurnosti i nejedinstva, što je apsolutno neutemeljeno, naprotiv, policija je u ovom trenutku jedinstvenija nego ikada".

"Stav Uprave policije je da je ovaj službenik iskoristio svoje pravo koje mu po Ustavu Crne Gore pripada i u odnosu na to nemamo nikavu dilemu, ali da je i time dao povod zlonamjernim stranama da misle i plasiraju iskonstruisane afere da je bezbjednosni sistem poljuljan i da sada na jedan još opasniji način vrše podrivanje državnih institucija.

Dakle, prema ovom službeniku nije pokrenut postupak odgovornosti, kako to pojednici vješto plasiraju, već se ovaj službenik trenutno nalazi na bolovanju i posle prestanka razloga za bolovanje biće angažovan na poslovima koje je do sada obavljao. Reakcija Uprave policije u vezi s disciplinskom i drugom odgovornošću konkretnog službenika, neće biti ni veća, ni manja, nego što je propisano crnogorskim zakonima, dakle, ista onakva kakva bi bila u bilo kojoj drugoj demokratskoj državi", saopšteno je iz policije.

Uprava policije kako se dodaje ne ograničava svojim pripadnicima pravo na slobodu misli, savjesti i vjeroispovijesti, "samo moraju biti svjesni svoje dužnosti i osjetljivosti trenutka kada je bezbjednost građana i države u pitanju te shodno tome na adekvatan način i ponašati". 

"Bezbjednosni sistem ima kapacitete koji na valjan i efikasan način može da stane na put destrukcije države i zato smo stalno na meti perfidnih napada i konstruisanja različitih manipulacija u javnosti.

Masovnost okupljanja i pritisci različite vrste neće nas spriječiti u namjeri očuvanja mira i bezbjednosti svih građana uz upotrebu svih raspoloživih sredstava i kapaciteta.

Uprava policije, a vjerujemo i crnogorska javnost, svjesni su da je za očekivati različite vrste provokacija koje idu u pravcu izazivanja afera socijalno – demagoškog tipa, koje utiču na emocije građana i koje se aktivno koriste za stavaranje osjećaja nesigurnosti, panike i konfuzije. Policija ukazuje na odgovornost svih subjekata društvene zajednice o potrebi i obavezi saopštavanja tačnih i provjerenih informacija u cilju objektivnog informisanja javnosti uz upozorenje da drugačije ponašanje može imati nesagledive posljedice", zaključuju iz policije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.