Hirurzi 30-godišnjoj ženi pronašli ciste na jajnicima od dlaka teške 2 kilograma
Ilustracija

Ovakve ciste svrstavaju se u nekancerogene tumore

Hirurzi 30-godišnjoj ženi pronašli ciste na jajnicima od dlaka teške 2 kilograma

Hirurzi su bili u nevjerici kada su tokom operacije žene, koja se žalila na neizdržive bolove u stomaku, pronašli ogromne ciste na jajnicima napravljene od hijade vlasi kose.

U materici 30-godišnje majke pronađen je nevjerovatan splet dlaka od kojih su neke bile dugačke i po 12 cm, a za koje hirurzi kažu da su rasle u njoj još od rođenja.

Neidentifikovana žena iz Rusije zatražila je hitnu medicinsku pomoć nakon što je trpjela neizdržive bolove u stomaku.

"Ovakve ciste svrstavaju se u nekancerogene tumore. To su kapsule sa prilično debelim zidovima koje se sastoje od sluzi pomiješane sa ljudskim tkivom. Unutar ciste mogu da se pronađu gornji slojevi kože, masno tkivo, dlake, kosti pa čak i zubi - izjavio je glavni hirurg Tatjana Šavrak.

U ovom slučaju cista je većinom napravljena od vlasi kose i uspješno je otklonjena laparoskopski, a reproduktivni organi pacijentkinje ostali su netaknuti.

Dermoidna cista je tip tumora koji sadrži cistu ispunjenu tkivom, koja u sebi može da sadrži — skoro sve strukture kože (znojne i lojne žlijezde, dlaku i masne ćelije), strukture koje podsjećaju na hrskavicu, koštano tkivo, zube. Može se razviti na bilo kom dijelu tijela i u bilo kom organu. Pokazuju tendenciju rasta, ali ne i tendenciju ka metastaziranju.

Svaki od ugrušaka vlasi težio je preko 1 kilogram i nalazili su se oko oba jajnika. Nevjerovatna fotografija objavljena je od strane ministarstva zdravlja u Moskvi.

"Ovakve ciste su genetske. One su tu još od detinjstva i niko ne može da predvidi kada će iznenada početi da rastu. To može da se dogodi između 15 i 30 godine ili sa 70 godina. Uprkos ovoj nevjerovatnoj fotografiji cista koje su rasle na oba jajnika bile su mnogo lakše od toga koliku težinu mogu da postignu", zaključili su doktori.

 

Izvor: Novosti online

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.