Na području Kolašina planirana višemilionska ulaganja, vještački snijeg neophodan

Na području Kolašina planirana višemilionska ulaganja, vještački snijeg neophodan

Na području opštine Kolašin ove godine planirana su višemilionska ulaganja u razvojne projekte, tvrde iz Uprave javnih radova (UJR), preko koje će se realizovati ti projekti.

Kapitalnim budžetom je opredijeljeno skoro četiri miliona eura, a dodatna sredstva, u zavisnosti od dinamike realizacije projekata, biće na raspolaganju i iz kreditnih aranžmana.

Najveći dio ulaganja odnosi se na valorizaciju potencijala Bjelasice.

“U namjeri da taj lokalitet bude konkurentan najvećim centrima u regionu, UJR je potpisala ugovore o projektovanju i izgradnji još jedne šestosjedne žičare i ski staza koje će povezati centre Kolašin 1450 i Kolašin 1600, ukupne vrijednosti 10,8 miliona eura. Žičara i ski staze su trenutno u fazi pripreme tehničke dokumentacije, a radovi će početi nakon konačne saglasnosti revidenta projekta”, saopštili su iz UJR, prenose Vijesti.

Proteklih mjeseci, podsjećaju, rađeno je i na podizanju potpornih zidova i modernizaciji puta između dva planinska centra, “čime je u značajnoj mjeri podignut nivo bezbjednosti saobraćaja”. Taj posao realizovan je u dvije faze, a ukupna vrijednost iznosila je oko 900.000 eura.

Kada je riječ o saobraćaju, UJR nedavno je objavila postupak javne nabavke za projektovanje i izgradnju višeetažne garaže, kao i za uređenje terena, procijenjene vrijednosti 10 miliona eura.

“Sistem vještačkog osnježavanja planinskih centara takođe je prepoznat kao neophodnost, u želji da se zimska turistička sezona produži. S obzirom na to da je ova tema proteklih dana u javnosti bila prilično eksploatisana, poručujemo da ćemo u narednom periodu, u saradnji sa preduzećem Skijališta Crne Gore, razmotriti najbolja moguća rješenja, kako bi se što prije krenulo u realizaciju”, kažu u Upravi.

Pored turizma, kako navode, Vlada će ove godine znatna sredstva investirati i u unapređenje lokalne saobraćajne i komunalne infrastrukture na teritoriji Kolašina. Tako je za rekonstrukciju dijela pruge sa tunelima na dionici Kos - Trebešica opredijeljeno 1,8 miliona eura, a planiran je i dalji rad na planiranju izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i kanalizacione mreže“, najavljuju iz Uprave.

Na osnovu ugovora koji su UJR i Opština Kolašin potpisali prije nekoliko dana, obezbijeđeno je 300 hiljada eura za projekte izgradnje, rekonstrukcije i adaptacije lokalnih puteva i gradskih saobraćajnica, za koje će kompletnu tendersku proceduru projektovanja i izvođenja radova sprovesti lokalna uprava.

Izvor: Vijesti

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.