Milioni telefona od danas nemaju pristup WhatsApp-u
Ilustracija

Zaštita korisnika

Milioni telefona od danas nemaju pristup WhatsApp-u

Starije verzije Androida i iOS operativnih sistema od 1. februara više neće imati pristup aplikaciji WhatsApp koja je u vlasništvu Facebooka.

Iz kompanije su poručili da je ovaj korak bio neophodan kako bi zaštitili bezbjednost svojih korisnika. Pametni telefoni koji koriste operativne sisteme Android 2.3.7 i starije, te iPhone iOS 8 ili starije, biće zahvaćeni ovom promjenom.

BBC piše da je riječ o milionima telefona.

Operativni sistemi na kojima WhatsApp neće raditi uglavnom se ne nalaze na novim uređajima, a većina korisnika će jednostavno moći ažurirati operativne sisteme na svojim telefonima kako bi i dalje mogli koristiti ovu mobilnu aplikaciju. Međutim, određeni uređaji poput iPhone 4s, koji podržavaju jedino operativni sistem iOS 7, više neće biti kompatibilni s aplikacijom.

"WhatsApp nije imao drugog izbora kako bi usluga ostala sigurna, ali istovremeno se suočava s neprijatnom nuspojavom, odnosno, činjenicom da aplikacijia više nije kompatibilna sa starijim pametnim telefonima", rekao je Ben Wood, analitičar CCS Insighta.

WhatsApp, četvrta najčešće preuzimana aplikacija decenije, još je 2017. godine upozorila svoje korisnike na promjene koje ih čekaju u budućnosti. 

"Ovo je bila teška, ali takođe i ispravna odluka kako bismo ljudima pružili bolje mogućnosti da ostanu u kontaktu sa porodicom, prijateljima i voljenima koristeći WhatsApp", rekao je portparol kompanije.

Ovo je poslednja u nizu odluka nakon što je aplikacija za razmjenu poruka prestala raditi na brojnim uređajima još 2016. godine, te na svim Windows telefonima od 31. decembra 2019. godine.

Izvor: N1

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.