Adžić: Litije koje MCP organizuje su političke, cilj smjena vlasti na ulici
Novak Adžić

Adžić: Litije koje MCP organizuje su političke, cilj smjena vlasti na ulici

Litije koje Mitropolija crnogorsko-primorska organizuje dominantno su političke, sa ciljem da se vlast, uz pomoć populizma, nelegalno smijeni na ulici, a Crna Gora vrati u predreferendumsko stanje, kazao je u razgovoru za Radio Crne Gore, pravnik i istoričar Novak Adžić.

Niko ne želi da iz Crne Gore protjera Srpsku pravoslavnu crkvu, ističe Adžić, i dodaje da je svrha Zakona o slobodi vjeroispovijesti potpuna ravnopravnost za sve vjerske zajednice u našoj državi.

“Mislim da oni žele da vaskrsnu predreferendumsko stanje, velikosrpsku državnu ideologiju, sa ciljem da se srbizira Crna Gora, asimiluju Crnogorci, da se poništi crnogorska državna nezavisnost i međunarodni subjektivitet, te da se pokuša ponovo Crna Gora prisajediniti Srbiji. Smatram da su značajnim dijelom ovi protesti usmjereni protiv nelegalne i nelegitimne, uz pomoć populizma, smjene vlasti u Crnoj Gori", kaže Adžić za Radio Crne Gore.

On je izričit da Srpska pravoslavna crkva nije postojala u Crnoj Gori do 1918. godine, crkve i hramovi su do te godine pripadali Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi i državi Crnoj Gori.

"Predsjednik države Milo Đukanović jasno je rekao istorijsku istinu, da do 1918. i stvaranjem Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca - Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori nije bilo. Srpska pravoslavna crkva na teritoriji Crne Gore ne postoji do nasilnog ukidanja Crnogorske autokefalne crkve, nakon što nam je bespravnom Podgoričkom skupštinom uništena nezavisna država - Kraljevina Crna Gora", tvrdi Adžić. 

Metode koje se danas primjenjuju protiv države Crne Gore i vlasti, prema riječima Adžića, slične su onima koje su se primjenjivale protiv kralja Nikole i Kraljevine Crne Gore za vrijeme i nakon Prvog svjetskog rata.

"Smatra da srpskoj političkoj vlasti, klerikalnim krugovima, ali ni Srpskoj akademiji nauka i umjetnosti, ne odgovara postojanje nezavisne i međunarodno priznate Crne Gore", uvjeren je Adžić.

Poručuje da se Zakonom o slobodi vjeroispovijesti zaokružuje crnogorski nacionalni identitet.

"Niko ne želi da protjera i ugrozi Srpsku pravoslavnu crkvu, ona treba da postoji i da bude duhovna institucija onima koji se osjećaju Srbima", kazao je on. 

Istoričar i pravnik Novak Adžić je kao član i funkcioner Liberalnog saveza devedesetih godina učestvovao u obnavljanju Crnogorske pravoslavne crkve.

Uvjeren je da je postojanje CPC neophodno zbog ostvarivanja fundamentalnih prava Crnogoraca.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.