Rekordna sredstva: Sportskim savezima preko 4,6 miliona eura
Nikola Janović

Za razvoj vrhunskog sporta u 2020.godini

Rekordna sredstva: Sportskim savezima preko 4,6 miliona eura

I ove godine Vlada Crne Gore i Ministarstvo sporta i mladih izdvojili su rekordna sredstva za razvoj sporta. Iz budžeta Ministarstva biće opredijeljeno 4,6 miliona eura za finansiranje programa krovnih sportskih organizacija i sportskih saveza, saopštio je ministar sporta i mladih Nikola Janović.

On je istakao da povećanjem za preko 600.000 eura u odnosu na prethodnu godinu sredstva koja COK, POK-a i nacionalni sportski savezi koriste za realizaciju svojih godišnjih programa, potvrđuju odgovoran odnos države prema sportskoj oblasti, našim sportistima, sportskim klubovima kao i njihovim obavezama i dokazuju da su oni u vrhu Vladinih prioriteta.

Veća sredstva za krovne sportske asocijacije COK i POK i saveze iz I kategorije olimpijskih sportova

Krovne sportske organizacije, Crnogorski olimpijski komitet i Paraolimpijski komitet, dobili su veća sredstava u odnosu na prethodnu godinu.

"Za program COK-a izdvojeno je 500.000 eura dok je za program Paraolimpijskog komiteta opredijeljeno 195.000 eura. Samo za saveze prve kategorije olimpijskih sportova ove godine Ministarstvo sporta i mladih opredijeliće 3.165,000 eura, što je za skoro 320.000 eura više u odnosu na prethodnu godinu, a svakom savezu iz ove kategorije pojedinačno su uvećani budžeti za 2020.godinu. Tako je Košarkaški savez dobio 730.000 eura, Rukometni 680.000 eura, Vaterpolo 440.000 eura, Odbojkaški 340.000 eura, Fudbalski 160.000 eura dok je za podršku džudo sportu izdvojeno 120.000 eura", saopštio je Janović.

Osim navedenih gotovo i svi drugi savezi su dobili značajna finansijska sredstva.

"Na konkursu su ove godine učestvovala i četiri nova saveza što je jasan pokazatelj da je uređenost sportske oblasti ohrabrujući faktor za dalji razvoj sporta u Crnoj Gori", saopštio je ministar Janović.

Podrška savezu „Specijalna olimpijada“

Poseban značajan kako je istakao posvećuju inkluziji djece kroz sport.

„Među novim savezima izdvojio bih Crnogorski savez „Specijalna olimpijada“ čiji je cilj unapređenje sporta kod osoba sa intelektualnim smetnjama u razvoju, a posebno mi je zadovoljstvo što ćemo i među njima imati naših stipendista koji će braniti boje Crne Gore na prestižnim međunarodnim takmičenjima", kazao je Janović.

Stipendije za 276 najperspektivnijih crnogorskih sportista

Stipendiranje sportista kroz saveze je, kao i svake godine, u posebnom fokusu Ministarstva.

„Sa posebnim zadovoljstvom ističem da ove godine imamo 276 sportista za čije će stipendiranje Ministarstvo sporta i mladih izdvojiti preko 400.000 eura, što znači da je oko 30% više stipendiranih sportista u odnosu na prethodnu godinu.“, navodi Janović.

Gotovo 450.000 eura za podršku klubovima kroz saveze

Kada je riječ o podršci klubovima kroz saveze opredijeljen je novacu iznosu od približno 450.000 eura za ove namjene, što je za 30% više u odnosu na prethodnu godinu. Iako se klubovi sufinansiraju sa lokalnog nivoa, naveo je ministar.

Podrška kvalifikacionim turnirima za Olimpijske igre

"Znamo da je ove godine poseban fokus na Olimpijskim igrama a najveće šanse da u kolektivnim sportovima izbore plasman imaju naše rukometašice i vaterpolisti. Zato će Ministarstvo sporta i mladih sufinansirati kvalifikacioni turnir u Roterdamu za vaterpoliste a na naše posebno naša država biće domaćin kvalifikacionog olimpijskog turnira u ženskom rukometu", kazao je Janović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.