Kompanija
Barbika sa vitiligom i bez kose

Lutka u invalidskim kolicima je bila najprodavanija u Velikoj Britaniji 2019. godine

Kompanija "Matel" predstavlja poznate lutke: Barbiku sa vitiligom i bez kose

Ova kompanija je tvorac jedne od najomiljenijih igračaka na svijetu – barbi lutke – nastavlja sa promocijom prihvatanja različitosti i drugačijih vidova lepote.

Kolekcija barbi lutaka "Fešonistas" dobila je nove članove. Jedna od novopridošlih lutaka će imati vitiligo, a druga će biti bez kose.

Vitiligo je, inače, hronično oboljenje usljed koga dolazi do gubitka pigmenta, a manifestuje se pojavom bijelih mrlja depigmentizovane kože po raznim dijelovima tijela. Predstavnici kompanije "Matel" tvrde da je njihova prošlogodišnja objava novog modela barbike s vitiligom bila najpopularnija na Instagramu.

"Ako neka djevojčica iskusi gubitak kose iz bilo kog razloga, sada će moći da pronađe lutku koja liči na nju", objašnjavaju svoju namjeru predstavnici "Matela".

Prethodne godine kolekcija "Fešonistas" je bila obogaćena i barbikom sa protetskom nogom, kao i lutkom u invalidskim kolicima. U dizajniranju barbike sa protezom učestvovao je i dvanaestogodišnji Džordan Rivs, aktivista u borbi za prava osoba sa invaliditetom koji je rođen bez lijeve podlaktice.

I ostali članovi kolekcije "Fešonistas" koja je promovisana 2015. godine odlikuje se neobičnim izgledom. Pojedine lutke imaju frizuru u obliku dredova i sa mnogo realističnijim oblikom tijela – manjim obimom grudi, manje definisanim strukom i punijim rukama.

Kompanija "Matel" je i prije ove kolekcije odlučila da započne misiju i prikaže barbi u različitom svijetlu, tako da su se pojavile lutke s drugačijim nijansama boje kože, očiju, frizurama i načinom odevanja. Promovisana je i kolekcija sa rodno neutralnim barbi lutkama.

Prva barbi lutka sa hidžabom našla se u prodaji 2017. godine, a lutka u invalidskim kolicima je bila najprodavanija u Velikoj Britaniji 2019. godine.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.