Zagađenje vazduha u Bijelom Polju: Prelazak na pelet jedna od mjera
Sa sastanka

Toplifikacija trajno rješava problem

Zagađenje vazduha u Bijelom Polju: Prelazak na pelet jedna od mjera

Problem prekomjernog zagađenja postavili smo na najviši nivo agende i u narednom periodu na kratkoročnom i dugoročnom planu sprovodićemo mjere i prevencije kako bi riješili problem zagađenja, kazao je predsjednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović.

Na njegovu inicijativu održan je sastanak sa predsjednikom Opštine Pljevlja, Igorom Golubovićem i predstavnicom Ministarstva održivog razvoja i turizma Ivanom Vojinović, povodom rješavanja problema prekomjernog zagađenja vazduha.

Kada se govori o aero-zagađenju, naveo je Smolović, mora se imati na umu i mikroklima i geografski položaj naše opštine. Prvi čovjek Bijelog Polja je predložio da u saradnji sa Vladom Crne Gore, a po uzoru na Pljevlja Opština radi na davanju podsticajnih mjera građanima za obezbjeđivanje veće energetske efikasnosti za prelazak na čistija goriva.

Sa njim se saglasio predsjednik Opštine Pljevlja Igor Golubović, koji je kazao da su u ovoj opštini kroz primjenjivanje mjera za prelazak domaćinstava na pelet smanjili broj dana u godini kada zagađenje prelazi gornju granicu.

“Ono što smo mi primjenjivanjem ovih mjera uspjeli je da smo broj PM 10 čestitica sa 184 dana u 2014.godini smanjili na 129 dana u prošloj godini. Na početku smo imali 280 domaćinstava koja su koristila pelet, a u prošloj godini taj broj je uvećan na 660” – kazao je Igor Golubović, predsjednik Opštine Pljevlja.

On je podsjetio da je Rudnik uglja domaćinstvima i ustanovama u Pljevljima na godišnjem nivou prodavao 25 tona uglja dok je u prošloj godini to smanjeno na 8 tona, što je značajno smanjenje.

Sastanku je prisustvovala Ivana Vojinović iz Ministarstva održivog razvoja i turizma, koja je kazala da problem nije prisutan samo na sjeveru, već i u Podgorici i drugim opštinama.

“Sprovođenje mjera energetske efikasnosti jedna je od značajnih za rješavanje ovog problema, ali smatram da uporedo sa tim treba rješavati probleme sa komunalnom higijenom i automobilima, koji takođe značajno doprinose povećanje zagađenja vazduha” – saopštila je Vojinović.

Na stastanku je zaključeno i da se problem zagađenja vazduha u Bijelom Polju može trajno riješiti realizacijom projekta toplifikacije grada.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.