Prebijanje mladića nije bilo po nacionalnoj osnovi
Sa sjednice

Prebijanje mladića nije bilo po nacionalnoj osnovi

Savjet za građansku kontrolu rada policije je danas u Skupštini Crne Gore održao redovnu sjednicu na koju su razmotrene pritužbe građana i policijskih službenika.

U radu sjednice su učestvovali svi članovi Savjeta prof.dr Dražen Cerović, doc.dr Branislav Radulović, mr Aleksandar Saša Zeković, dr Vladimir Dobričanin i advokat Zoran Čelebić.

Savjet je zaključio provjeru postupanja policije povodom prebijanja građanina J.V. iz Danilovgrada, slučaj građanke I.M. iz Nikšića, istup, na društvenoj mreži, policijskog službenika D. B. iz Budve.

"Savjet je konstatovao da je Centar bezbjednosti (CB) Nikšić profesionalno postupio po preporuci građanskog nadzora da se konsultuje nadležni tužilac u vezi sa medijski objavljenom fotografijom kojom je ukazano na navodni nacistički pozdrav. Tužilac se izjasnio da nema elemenata krivičnog djela koje se goni po službenoj dužnosti a policija će nastaviti sa primjenom svojih ovlašćenja. 

Razmatrajući slučaj građanina J.V, Savjet je utvrdio: profesionalno postupanje službenika CB Podgorica, da konflikt u konkretnom događaju nije po nacionalnoj osnovi na šta neupitno ukazuju dosadašnje izjave oštećenog građanina i očevidaca i bespredmetno i kontraproduktivno postupanje organa i zvaničnika drugih država koji tako ne doprinose rješavanju slučaja koji će svoj pravni epilog dobiti u okviru prekršajnog postupka", navodi se u saopštenju Savjeta.

Savjet je razmotrio ukupnu situaciju u zemlji i ukazuje: da su svi državni organi dužni i da profesionalno obavljaju svoj posao,da su mediji odgovorni da doprinose objektivnom sagledavanju stvarnosti i imaju društvenu odgovornost da budu dio rješenja a ne problema, da građani odgovorno koriste društvene mreže čuvajući sopstveni i dignitet svih ostalih, što uključuje nastupe na društvenim mrežama. 

"Savjet je proteklih sedmica intenzivno i to na dnevnoj osnovi komunicirao sa načelnicima centara bezbjednosti u Podgorici, Nikšiću i Beranama. Načelnici Milovan Pavićević, Tihomir Goranović i Miodrag Božović su bili profesionalni i stalno dostupni. Bez ograničenja, najmanjeg odlaganja i u toku trajanja policijskih aktivnosti odgovorili su na svako interesovanje i zahtjev nadzora. Savjet za građansku kontrolu rada policije ih javno pohvaljuje zbog toga a njihov odgovoran odnos je za primjer ostalim policijskim starješinama na lokalnom nivou", dodaje se u saopštenju.

Savjet je kako se ističe pozitivno ocijenio dosadašnji rad i rezultate i jednoglasno odlučio da se mr Aleksndar Saša Zeković izabere za predsjednika u narednom jednogodišnjem periodu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.