Darmanović: Uspostavljanje bliže saradnje sa Laosom i Ganom
Foto: MVP

Pimio Čitnhothinha i Korantengu

Darmanović: Uspostavljanje bliže saradnje sa Laosom i Ganom

Ministar vanjskih poslova prof. dr Srđan Darmanović primio je danas u nastupne posjete novoimenovane, opunomoćene i izvanredne ambasadore Narodne Demokratske Republike Laos Sithonga Čitnhothinha i Republike Gane Eudori Hildi Kuartej Korantengu.

Darmanović je poželio ambasadoru Laosa uspješno stupanje na dužnost, navodeći da je uspostavljanje bliže saradnje sa državama azijskog kontinenta jedan od važnih aspekata crnogorske vanjske politike.

Na toj liniji, sagovornici su ukazali na potrebu intenziviranja političkih kontakata, kako kroz susrete na međunarodnim konferencijama, tako i kroz organizaciju posjeta najviših zvaničnika.

Čitnhothinha je kazao da će u fokusu njegovog mandata biti jačanje saradnje, posebno u oblasti turizma i poljoprivrede, ističući da investitorima iz obje države treba predstaviti potencijale za ulaganje.

Poželivši uspješnu diplomatsku misiju novoakreditovanoj ambasadorki Republike Gane, Darmanović je ukazao na mogućnosti za unapređenje saradnje dvije tradicionalno prijateljske države.

On je istakao spremnost da Crna Gora, u periodu koji slijedi, otvori diplomatsko-konzularno predstavništvo na afričkom kontinentu, u cilju zastupanja naših interesa i interesa naših državljana u tom dijelu svijeta.

Ambasadorka Gane je izrazila uvjerenje da će tokom njene diplomatske misije biti intenzivirani odnosi između dvije prijateljske države na svim nivoima, sa fokusom na nove inicijative od obostranog interesa. Posebno je istakla značaj jačanja ekonomskih i diplomatskih veza, kao i konzularne saradnje.

Obostrano je ukazano na mogućnosti snaženja političkih kontakata na visokom i najvišem nivou, te istaknut značaj održavanja redovnih političkih konsultacija dva ministarstva vanjskih poslova, što se u praksi pokazuje kao odličan mehanizam za dijalog i

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.