Đukanović: Crna Gora i njeno društvo teži da pripada najrazvijenijim demokratskim državama Evrope
Đukanović-Čitnhothinh, foto: Predsjednik.me

Primio akreditivna pisma novoimenovanih, izvanrednih i opunomoćenih ambasadora

Đukanović: Crna Gora i njeno društvo teži da pripada najrazvijenijim demokratskim državama Evrope

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je akreditivna pisma novoimenovanih, izvanrednih i opunomoćenih ambasadora Narodne Demokratske Republike Laosa, Sithonga Čitnhothinha, Republike Gane, Eudore Hilde Kuarteje Korantenge i Republike Srbije, Vladimira Božovića.

Đukanović je nakon ceremonije prijema akreditivnih pisama, pojedinačno primio ambasadore i poželio im dobrodošlicu u Crnu Goru i uspješno obavljanje diplomatske misije u obostranom interesu.

"Informisao je sagovornike o kontinuiranom i dinamičnom progresu Crne Gore ka dostizanju strateških ciljeva, naglašavajući da današnja Crna Gora i njeno društvo teži da pripada najrazvijenijim demokratskim državama Evrope i njenom sistemu vrijednosti.", saopšteno je iz predsjednikovog kabineta.

Đukanović je kazao da je jedan od ključnih vanjskopolitičkih ciljeva ostvaren članstvom naše države u NATO i da će se u narednom periodu posvećeno raditi na daljem sprovođenju reformi u cilju demokratskog i ekonomskog razvoja valorizovanog kroz punopravno članstvo u EU. 

U razgovoru sa ambasadorom Laosa, Đukanović je kazao da se uspostavljanje bliže saradnje sa državama azijskog kontinenta može tretirati kao jedan od važnih aspekata crnogorske vanjske politike i ukazao na potrebu intenziviranja političkih kontakata u svrhu uspostavljanja i realizacije konkretne saradnje u oblastima u kojima postoji potencijal.

ukanoviitnhothinh1

Đukanović i Čitnhothinh

"Desetogodišnica uspostavljanja diplomatskih odnosa, prilika je da se odnosi unaprijede u oblasti ekonomije, energetike i turizma, imajući u vidu komplementarnost dvije države na tim poljima", ocijenio je Đukanović.

On je ukazao i na značaj snaženja kulturne saradnje dva naroda i ukazao na tradicionalno prijateljske odnose još iz vremena Jugoslavije.

Čitnhothin je uz najbolje želje i pozdrave Laosa, iskazao punu spremnost da radi na unapređenju bilateralne saradnje i traženju modela za jače ekonomsko povezivanje.

Saglasio se sa prioritetima za saradnju ističući da su i međunarodni forumi dobra prilika za razgovor o novim projektima, posebno u kulturi. Poželio je Crnoj Gori uspješan put ka članstvu u EU i ekonomski napredak.

Đukanović je u razgovoru sa ambasadorkom Gane Korantengom kazao da je Crna Gora u želji da unaprijedi bilateralne odnose i saradnju sa zemljama afričkog kontinenta, donijela odluku o otvaranju Stalne misije Crne Gore pri organizaciji Afričke unije sa sjedištem u Adis Abebi što će ujedno biti i centralno diplomatsko konzularno predstavništvo Crne Gore za zastupanje interesa na čitavom kontinentu Afrike.

ukanoviKuartejeKorantenge4

Đukanović i Korantenge 

U tom kontekstu je podržao napore njihove spoljne politike na izgradnji afričkog jedinstva. Predsjednik je ocijenio da postoji veliki potencijal za dinamiziranje ekonomske saradnje dvije države, prevashodno kroz kreiranje i definisanje odgovarajućeg ugovorno-pravnog okvira, što bi doprinijelo i saradnji u oblasti robne razmjene, turizma i poljoprivrede.

Korantena je pozdravila otvaranje Stalne misije Crne Gore u Adis Abebi i najavila intenzivniju dinamiku saradnje u obostranom interesu.

Upoznala je Đukanovića sa nastojanjima Gane da kao demokratsko društvo unaprijedi ekonomski razvoj i kroz industrijalizaciju otvori prostor za veće uključivanje mladih. Posebno je podržala inicijativu za kulturnu saradnju dvije zemlje.

Đukanović je uz poruke dobrodošlice istakao zadovoljstvo što je novoimenovani ambasador Republike Srbije odličan poznavalac prilika u Crnoj Gori, što može biti dobar input za učvršćivanje razumijevanja, prijateljskih i dobrosusjedskih odnosa dvije zemlje.

On je naglasio da Crna Gora želi da sa svim susjedima i sa Srbijom gradi odnose na osnovu punog uvažavanja nezavisnosti, kao i u duhu istorijske upućenosti i bogatog nasljeđa dva naroda.

ukanoviBoovi4

Đukanović i Božović

"U kontekstu veoma izraženih ekonomskih interesa, Crna Gora Srbiju smatra najvažnijim trgovinskim partnerom", kazao je Đukanović uz želju za dalji razvoj tih odnosa.

On je uputio i na zajedničke interese u pogledu integracije u EU, što može doprinijeti još boljoj saradnji i međusobnoj podršci u ostvarivanju krajnjeg cilja punopravnog članstva u EU. 

Uz podsjećanje da su odnosi dvije države od obnove nezavisnosti imali uzlazan karakter, ukazao je na postojanje određenih pitanja koja se aktiviraju u vidu izvjesnih razlika i nerazumijevanja, čemu svjedočimo ovih dana nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovjesti.

On je naglasio da to ne treba da bude iskorišćeno kao razlog za pogoršanje odnosa i zatvaranje prostora za saradnju.

"Takve situacije, dodatno obavezuju predstavnike državne politike da javnosti prezentuju činjenice i ne dozvole političkoj i medijskoj javnosti bilo kakvu manipulaciju, već da u duhu evropskog prava i prakse, poštujući demokratske procese, ostvarujemo zajedničku evropsku perspektivu. Postoje teme o kojima imamo različite stavove, a to ne znači da ne treba da komuniciramo", poručio je Predsjednik Crne Gore.

Ističući da će Crna Gora rješavati svoje unutrašnje protivurječnosti, a da to ne ugrožava njene odnose sa susjedima.

Božović je predstavio prioritete buduće saradnje dvije države u okviru svog mandata, naglašavajući jačanje ekonomske saradnje, prije svega kroz povećanje trgovinske razmjene i infrastrukturno povezivanje.

"Uporedo sa ekonomijom potrebno je dalje unapređivati kulturnu, naučnu i prosvjetnu saradnju", kazao je on.

Uz ocjenu da ta dva polja djelovanja treba relaksirati od političkih zamki, naglasio je da je crnogorska državnost neupitna, da ne može biti osporavana, te da Crna Gora kao suverena država samostalno vodi svoju unutrašnju i spoljnu politiku.

U tom smislu, poručio je da će svoj diplomatski kapacitet posvetiti razvoju najboljih mogućih odnosa između dvije zemlje koje su nezavisne i međunarodno priznate države.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.