Prvi slučaj u Njemačkoj: Pacijent u Minhenu zaražen koronavirusom
Ilustracija

Zarazila ga koleginica iz Kine

Prvi slučaj u Njemačkoj: Pacijent u Minhenu zaražen koronavirusom

U Njemačkoj je potvrđen prvi slučaj koronavirusa, epidemije koja je krajem 2019. godine izbila u Kini.

Zdravstvene vlasti Bavarske potvrdile su da je virusom zaražen jedan stanovnik Štarnberga, mjesta udaljenog oko 30 kilometara od Minhena. Zaraženi je u dobrom stanju i pod nadzorom je ljekara.

“Pacijent se zarazio prošle nedelje tokom seminara na kojem je učestvovala i jedna koleginica iz Kine”, rekao je direktor bavarskog Zemaljskog ureda za zdravstvo.

Oboje rade u kompaniji Webasto, koja je specijalizovana za proizvodnju djelova za automobilsku industriju.

Kineska koleginica je nekoliko dana uoči obuke doputovala iz Šangaja u sjedište kompanije u blizini Štarnberga u Bavarskoj, a nekoliko dana prije toga je imala kontakt sa svojim roditeljima koji su iz grada Vuhana, u kojem je epidemija koronavirusa i izbila prije nekoliko nedelja.

Bavarska ministarka zdravlja Melani Huma rekla je da je zaraženi pacijent, koji se nalazi u karantinu klinike u Minhenu – “dobro”.

Trenutno se istražuje s kim je zaraženi imao kontakt. On je tokom vikenda imao simptome gripa, ali se u ponedeljak osjećao bolje pa je otišao na posao.

Ministarstvo zdravlja pretpostavlja da je zaraženi imao kontakt s oko 40 osoba na radnom mjestu i porodici.

Za sada se radi o jedinom pacijentu u Njemačkoj kod kog je dokazan koronavirus. Zdravstvene vlasti u Bavarskoj trenutno testiraju 40 kolega i članova porodice, koji su dolazili u kontakt s pacijentom, potvrdili su zdravstveni zvaničnici uz napomenu da bi broj mogao da raste.

Direktor bavarske državne kancelarije za zdravstvo rekao je da se infekcija dogodila “u intervalu u kojem Kineskinja još nije pokazivala nikakve simptome”.

 

Hins/N1

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.