Bitno zaostajemo za EU: Neaktivnost jedan od izazova na tržištu rada
Kemal Purišić

Purišić u Sarajevu

Bitno zaostajemo za EU: Neaktivnost jedan od izazova na tržištu rada

Neaktivnost stanovništva predstavlja jedan od najznačajnijih izazova na tržištu rada Crne Gore koji usporava razvoj države, kazao je ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić na regionalnoj konferenciji “Zapošljavanje i siva ekonomija na Zapadnom Balkanu” u Sarajevu, koju je organizovao Savjet za regionalnu saradnju (RCC) i Međunarodna organizacija rada (ILO).

On je rekao da je stopa aktivnosti, mjerena Anketom o radnoj snazi u periodu od 2007-2019.godine, za populaciju 15-64 godine, povećana sa 61,0% na 68,4%, dakle za 7,4%.

„Ipak, stopa aktivnosti bitno zaostaje za stopama u EU. U istom periodu stopa zaposlenosti je porasla za 8,8%. Vlada Crne Gore zbog toga sprovodi brojne politike koje su usmjerene ka povećanju aktivnosti radne snage. Cilj je da se postigne kvalitetno zapošljavanje, jednake mogućnosti i pristup tržištu rada“, istakao je Purišić. 

Na povećanje aktivnosti radne snage, kako je rekao, djelovalo se mjerama koje unaprijeđuju biznis ambijent, sa posebnim fokusom na razvoj preduzetništva i samozaposljavanja, reformom radnog zakonodavstva u cilju poboljšanja funkcionisanja tržišta rada, realizacijom mjera aktivne politike zapošljavanja, daljim razvijanjem socijalnog dijaloga.

„Strukturnim reformama koje Vlada sprovodi u raznim sektorima uklanjaju se biznis barijere, podstiče se preduzetništvo i privlači kapital kroz investicije. To je obezbijedilo visoke stope rasta ekonomije od 4,7% u 2017.g, 5,1% u 2018. g, sa dobrim izgledima da se i u 2019. godini ostvari jedna od najvećih stopa ekonomskog rasta u Evropi“, dodao je Purišić.

On je podsjetio da država, fondovi Evropske unije, brojni investitori, ulažu značajna sredstva, što dovodi do novih zapošljavanja, te da je u mandatu rada ove Vlade rast zaposlenosti bio 2,3%-2017, 4,2%-2018, kao i 7,8% u periodu januar-novembar 2019. 

„Obzirom da 1% rasta ili pada ekonomije generiše 0,4% rasta ili pada zaposlenosti, jedan značajni dio visoke stope rasta zaposlenosti se ostvario formalizacijom radnih odnosa“, kazao je Purišić. 

Ministar je istakao da su doneseni ili pripremljeni svi propisi iz radnog zakonodavstva koji su usklađeni sa evropskim zakonodavstvom i standardima MOR-a, što doprinosi efikasnosti tržišta rada. Posebno su, kako je rekao, važni novi Zakon o radu, mao i Zakon o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti. 

„U pripremi je i novi Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju lica sa invaliditetom, koji treba da doprinese većoj uključenosti ove ciljne grupe na tržište rada“, dodao je Purišić.

Poseban doprinos ostvarivanju navedenih ciljeva, kako je istakao, imaju i aktivnosti finansirane kroz Instrument pretpristupne pomoći (IPA), koje se implementiraju u okviru Programa EU-CG za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu zaštitu 2015-2017 u ukupnom iznosu preko 18 miliona eura.

„Riječ je o projektima usmjerenim ka podsticanju zaposlenosti i povećanju aktivnosti. Dakle, sve te mjere su obezbijedile rast stope aktivnosti za 2,2% u periodu januar-septembar 2019.g u odnosu na uporedni period“, kazao je Purišić.

On je podsjetio da je Vlada Crne Gore u prethodnom periodu sprovodila aktivnosti na unapređenju poslovnog ambijenta, što je uslovilo snažan ekonomski rast.

Purišić je poručio da je jedan od odgovora na prevazilaženje izazova u pogledu kvaliteta poslova - promovisanje dostojanstvenog rada, koji za cilj ima obezbjeđenje uslova rada koji nude slobodu, pravičnost, bezbjednost i dostojanstvo za zaposlene.

„Uvjeren sam da je osnova za uspješno pomovisanje dostojanstvenog rada i ostvarivanje značajnih rezultata zapravo jačanje odnosa između radnika, poslodavaca i Vlade, što u konačnom znači unapređenje socijalnog dijaloga. Na tom putu, neophodno je da budemo uporni u promovisanju ključnih principa prava na rad, da stvaramo bolje uslove za dostojanstveno zaposlenje, te da budemo posvećeni jačanju sistema socijalne zaštite“, zaključio je Purišić.

Učesnici konfernecije bili su ministri rada i socijalnog staranja, predstavnici javih službi za zapošljavanje, inspekcije rada i socijalnih partnera iz zemalja Zapadnog Balkana.

Crna Gora je dio podregionalnog projekta Platforma za zapošljavanje i socijalna pitanja (ESAP), koji finansira Evropska unija, čiji su nosioci Savjet za regionalnu saradnju i MOR, čiji je fokus na unapređenje i jačanje regionalne saradnje u oblasti zapošljavanja i socijalnih pitanja kroz aktivnosti, kao što je izgradnja kapaciteta vladinih agencija, tripartitnih tijela, socijalnih partnera, inspekcija rada i službi za zapošljavanje u cijelom regionu, kao i na razmjenu iskustava i dobre prakse u podregionalnoj zajednici.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.