Preko 400 učenika osnovnih i srednjih škola učestvuje na takmičenju
Foto: Zavod za metrologiju

Počinje takmičarski dio

Preko 400 učenika osnovnih i srednjih škola učestvuje na takmičenju "Ljepota kristala 2020."

U organizaciji Zavoda za metrologiju u srijedu 29. januara 2020. počinje takmičarski dio nagradnog konkursa „Ljepota kristala 2020“ u kojem učestvuje 138 učeničkih ekipa iz 43 osnovne i srednje škole iz čitave Crna Gore.

Takmičenje „Ljepota kristala“ Zavod za metrologiju organizuje drugu godinu za redom u saradnji sa Hrvatskom udrugom kristalografa, koja je do sada sprovela više nagradnih konkursa namjenjenih hrvatskim učenicima osnovnih i srednjih škola

"Takmičenje je namjenjeno učenicima VII, VIII i IX razreda osnovnih škola, kao i učenicima svih razreda srednjih škola", saopšteno je iz Zavoda za metrologiju.

Na konkursu „Ljepota kristala 2020“ prijavilo se preko 400 učenika osnovnih i srednjih škola iz Podgorice, Danilovgrada, Nikšića, Žabljaka, Kolašina, Berana, Bijelog Polja, Plava, Cetinja, Kotora, Bara i Ulcinja.

"Cilj takmičenja je da učenici prošire teorijska i praktična znanja iz hemije, upoznaju se sa osnovnim tehnikama laboratorijskog rada i naučnom metodologijom istraživanja", navode iz Zavoda.

kristal1

Foto: Zavod za metrologiju

"Takmičenje se organizuje u dvije osnovne kategorije: rast kristala neorganske i organske soli, kao i u posebnoj kategoriji za srednje škole - sinteza i kristalizacija dvojne soli. U skladu sa izborom kategorije, Zavod za metrologiju je svim učesnicima poslao hemijske supstance potrebne za dobijanje kristala, kao i uputstva za pravljenje kristala. Svi učenici osnovnih i srednjih škola koji su se prijavili za istu kategoriju dobili su supstance identičnog hemijskog sastava, mase i čistoće",navodi se u daljem saopštenju.

Zadatak tročlanih takmičarskih ekipa je da u roku od devet sedmica, koliko traje takmičenje,  dobiju što veći i pravilniji monokristal.

"Dobijene kristale, tokom aprila 2020., ocijeniti će stručni žiri Zavoda za metrologiju i Hrvatske udruge kristalografa, kada će i biti proglašeni pobjednici konkursa. Svim članovima pobjedničkih timova 20. maja 2020. biće uručene vrijedne nagrade: bicikla, akcione kamere, tablet računari, polaroid foto aparati, pametni satovi i bežične slušalice", zaključuje se u saopštenju Zavoda za metrologiju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.