Joanikije: Divimo se stvaralačkoj energiji kojom nas je osjenio Sveti Sava
Foto: Eparhija.me

U Bijelom Polju proslavljen praznik Svetog Save i osam vjekova od osnivanja eparhije Budimljanske

Joanikije: Divimo se stvaralačkoj energiji kojom nas je osjenio Sveti Sava

U organizaciji Eparhije budimljansko-nikšićke i Crkvene opštine, na praznik Svetog Save, večeras je u bjelopoljskom SC ,,Nikoljac'' održana je Svetosavska akademija, kojoj je prisustvovalo nekoliko hiljada građana.

Akademiju je blagoslovio, Vladika Joanikije, koji je, čestitajući praznik Svetog Save, prvog Arhiepiskopa srpskog, kazao da se ovom svečanošću obilježava i veliki jubilej - osam vjekova od osnivanja eparhije Budimljanske.

„Ove godine navršava se osam vjekova od kada je Sveti Sava osnovao, pored već postojećih, nove episkopije u srpskim zemljama. Među njima Budimljansku, Zetsku i Humsku, koje od tada pa do danas djeluju na području Crne Gore. Istovremeno, proslavljamo osam vjekova od krunisanja po pravoslavnom obredu Svetog kralja Stefana Prvovjenčanog, koga je Sveti Sava krunisao u manastiru Žiča“, kazao je Joanikije.

jan2020svetosavskaakademijaubijelompolju5

Foto: Eparhija.me

On je dodao da je naš narod, prije osam vjekova, sa punim dostojanstvom ušao u zajednicu prosvećenih pravoslavnih naroda i uglednih država tadašnjeg civilizovanog svijeta.

„Kada se osvrnemo unazad na protekle vjekove divimo se stvaralačkoj energiji kojom nas je osjenio Sveti Sava, a koja je podigla svetitelje, mudrace, velike ljude od znanja i pera, vitezove Hristovog krsta i rodoljublja od Kosova do Mojkovca i Kajmakčalana, od Jasenovca do mučeničkih Košara. Kroz sva burna vremena naše istorije, njegovali smo duhovne i kulturne vrijednosti koje nam je zavještao Sveti Sava, tako smo utvrđivali svoje jedinstvo zasnovano na Jevanđelju Božijem i izgrađivali svoj prepoznatljivi srpski identitet“, besjedio je  Joanikije.

On je istakao da i da danas, vjernici okupljeni oko svetinja i svetitelja, slijede zapovjesti Svetog Save.

„Da se čuvajući čistotu i ljepotu svete pravoslavne vjere udostojimo višnjeg zvanja vjernih sinova i kćeri Oca našeg nebeskoga, kome neka je slava i sada i u sve vjekove. Samo tako ćemo i biti pravi Svetosavci. Srećan praznik i Bog vas blagoslovio“, zaključio je vladika Joanikije.

jan2020svetosavskaakademijaubijelompolju8

Foto: Eparhija.me

Vladika je pozdravio sve goste svečane akademije, posebno Miletu Radojevića, izaslanika države Srbije, Dragoslava Šćekića, predsjednika Opštine Berane, Mila Lompara profesora beogradskog Univerziteta.

U programu Svetosavske akademije učestvovali su: Danica Crnogorčević, narodni guslar Boško Vujačić, Crkveni hor ,,Sveti Nikola'' i KUD “Tekstilac”.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.