Amfilohije: Vlast da se vrati putu Svetog Save
Foto: Mitropolija crnogorsko primorska

Amfilohije: Vlast da se vrati putu Svetog Save

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije sa sveštenstvom služio je jutros na Savindan, 27. januara, Svetu arhijerejsku liturgiju u manastiru Svetoga Save na Savinoj Glavici u Donjem Grblju.

"Ovo sabranje je imalo posebnu radost što je danas sa Mitropolitom služio Preosvećeni vladika bariševski Viktor iz Ukrajinske pravoslavne crkve sa svojim sveštenicima, koji je juče služio u Kijevo-pečerskoj lavri, a danas Grbljanima donio blagoslove kijevo-pečerskih podvižnika i pustinjaka, kao i Blaželjejšeg Mitropolita kijevskog i sve Ukrajine Onufrija", saopšteno je iz Mitropolije.

Mitropolit je sabrane vjernike poučio riječima arhipastirske besjede u kojoj je, podsjećajući da je Crkva Hristova nepobjediva, pozvao vlast da ne priprema zločine kakvi su se dogodili u Ukrajini, nego da se vrate putu koji vodi u život vječni koji nam je utvrdio naš putevodiditelj Sveti Sava

„Mnogi hramovi su u ovo naše vrijeme od kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve otimani. Bratski, maltene građanski rat traje na tim prostorima, ali Crkva Božija je nepobjediva, ni vrata pakla je neće nadvladati, ni u Kijevu ni ovdje kod nas u Crnoj Gori. Crkva pravoslavna u Ukrajini, Kijevskoj Rusiji, kao i naša Crkva, stradala je kroz vjekove, ali je sačuvala svoju vjeru i vjernost Hristu Bogu. I danas čuva i strada. I kod nas naslednici onih poslertanih bezbožnika pokušavaju da ugroze Crkvu, da Božije svetinje prisvoje, i kažu da pripada vlasti koja upravlja državom, iako se ona otuđila od Boga i krsta časnoga i svetinja“, besjedio je Amfilohije podsjećajući da su "njihovi prethodnici ubijali naše mitropolite i sveštenike u ratnom i poslijeratnom perodu".

Sveto drvo Božije kako je kazao mafilohije zasađeno Božijom rukom raste i uzrasta, a život Crkve kroz vjekove i danas je istovjetan sa životom Hristovim: Hristos se krstio, preobrazio, razapet radi nas i našega spasenja, ali vaskrsao iz mrtvih.

„Tako da Crkva kao tijelo Njegovo čija je On glava, prolazi i živi svim onim što je i sam Gospod doživio na zemlji. Rađa se, preobražava, krštava, ali i razapinje – Crkva Hristova strada kroz vjekove, u svim vremenima gonjena i progonjena, ali uvijek ostaje moćnija i snažnija silom, ne ljudskom, nego Božijom. Ona se saraspinje sa Hristom, bez obzira gdje se nalazila i u kom vremenu, i neprekidno daruje ovome svijetu tu silu Hristovog vaskrsenja", kazao je Amfilohije.

U toku Svete službe Božije, na ovaj sveti praznik, krštena su i miropozana djeca, blizanci Petar i Sava Pejović, koji su se, kako je kazao vladika, rodili silom Duha Svetoga, primili ime Oca i Sina i Duha Svetoga – Boga koji se uselio u njih i podario im vječni i neprolazani život, jer rođenje u Hristu Gospodu upravo rođenje za vječni, neprolazni život.

 Amfilohije je kazao da sve što se događalo u Božijoj tvorevini do Hristovog vaskrsenja je pripremalo upravo Njegovo vaskrsenje kao kvasac novoga, vječnoga i neprolaznoga života. 

Govoreći da je naš Sveti otac Sava bio učitelj toga puta kroz ovih 8 vjekova od kad je postao arhiepiskop žički, Mitropolit je istakao da je i 8 vjekova prošlo od kada je na Miholjskoj Prevlaci postavio prvoga zetskoga episkopa, mitropolita, te je današnji mitropolit crnogorsko-primorski naslednik toga prvog Episkopa zetskoga Ilariona:

„I evo kroz vjekove narod se ovdje sabira oko imena Hrista Boga našega, prima Svetu tajnu krštenja i miropomazanja, prima Tijelo i Krv Gospoda i Spasa našega Isusa Hrista u Svetoj crkvi Božijoj koja bez prekida djela svoje djelo na ovim svetim prostorima, i ovdje na ovoj Glavici koja je dobila naziv po Svetome Savi“, besjedio je Amfilohije ističući da je odavde, sa primorja, dva puta odlazio za Svetu zemlju, te da je svojim sveštenim nogama osveštao ove prostore i prizvao i priziva neprekidno sva pokoljenja da idu za Hristom Bogom i slušaju ga kao putevoditelja, i primaju Hrista kao put, istinu i život.

DSC8922

Povodom Savindana slave manastira na Savinoj glavici, prerezan je slavski kolač nakon čega je Mitropolit Amfilohije nagradio Zlatnim likom Svetog Petra Lovćenskog Tajnovidca Mariju i Aleksandra Radovića iz Radanovića koji su se, rodivši šestoro djece, potrudili da ispune zakon Hristov: Rađajte se i množite se, i napunite zemlju, i vladajte njome.

Amfilohije je u svojoj besjedi još jednom podsjetio na stradanje i progon Crkve Božije u Ukrajini od tamošnjih vlasti, ističući da je Bog udesio da je trezveni narod zbacio na izborima predsjednika Petra Porošenka koji je počeo da progoni Crkvu Božiju i stvara nekakvu svoju:

„Daj Bože da se dogodi i našima ovdje, koji iste takve bezbožne zakone hoće da donose i otimaju crkve Božije, da okončaju kao Porošenko. To nije politika, nego samo molitva da Bog dovede prave istinske čelnike ove naše države Crne Gore", kazao je on.

Visokopreosvećeni Mitropolit je na dar vladici Viktoru poklonio ikonu Svetog Petra Cetinjskog, a on je Mitropolita darivao ikonom Majke Božije i sabranima prenio blagoslov stradalne Ukrajinske crkve.

Djeca iz Grblja izvela su prigodan program u slavu Svetog oca našeg Save.

Prije odlaska na Savinu Glavicu vladika Viktor u pratnji Mitropolita Amfilohija u Cetinjskom manastiru je cjelivao desnicu Svetog Jovana Krstitelja, časni krst i mošti Svetog Petra Cetinjskog.

U povratku Mitropolit Amfilohije, Vladika Viktor su sa vjernim narodom, obišli su manastir Miholjska prevlaka, a Mitropolit je ispričao gostima o manastiru i uputio ih u njegovu istoriju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.