Da li će bolnica u pogođenom Vuhanu nići za nedjelju dana? (FOTO)(VIDEO)
Foto: Getty images

Kinezi rade punom parom

Da li će bolnica u pogođenom Vuhanu nići za nedjelju dana? (FOTO)(VIDEO)

U gradu Vuhanu u Kini u kom je navodno izbila epidemija koronavirusa ubrzano niču dvije bolnice za tretman zaraženih. Rokovi su pet do deset dana i dvije nedelje.

Izgradnja bolnice od 1.300 kreveta trebalo bi da bude završena za pola mjeseca, prema pisanju Rojtersa. Sa kineskih gradilišta stižu i ubrzani snimci izgradnje privremene bolnice koja je počela da se gradi u petak i zadat je rok 3. februar.

Kamioni, bageri i radnici vrve na nikad življem gradilištu, toliko dinamičnom da je zavredjelo i uživo prenose na nacionalnoj televiziji i fotografije koji ne samo svakog dana, već i iz sata u sat prate mašine i ljude koji prelijeću po temeljima hitnog projekta, prenosi B92.

Vlasti su, prenosi Dejli mejl, uposlile četiri građevinske firme da bi završile centar s hiljadu kreveta, za koji se očekuje da primi prve pacijente 3. februara.

Neimari grade po uzoru na medicinski centar koji je izgrađen u Pekingu za sedam dana zbog virusa SARS 2003. godine.

Gradnja je nastavljena 26. januara u Vuhanu, opisuje agencija Geti zabiljeležene fotografije, i nastavlja: Očekuje se da bolnica Vuhan Leišenšan bude završena 5. februara, sa kapacitetom od 1.300 kreveta. Ovo je druga privremena bolnica nakon bolnice Liešen Šan. U Vuhanu će izgraditi dvije specijalne bolnice u desetak dana. One treba da mogu da prime više od 2.000 pacijenata inficiriranih koronavirusom.

vuhanbolnica

Foto: Getty images

Očekuje se da će konstrukcija koja je započeta u subotu, prema agenciji Singhua, imati 1.500 kreveta, a 2.000 medicinskih radnika će liječiti pacijente.

Nazivi obije bolnice inspirisani su kineskom mitologijom. Prvi objekat nosiće ime po bogu vatre jer vatra može da se suprotstavi zlatu, jednom od pet elemenata u kineskoj medicini koji predstavlja pluća, s obzirom na to da koronavirus pretežno napada respiratorni sistem. Druga će nositi ime po bogu grmljavine jer Kinezi vjeruju da on kažnjava zlog boga.

Uz ove dvije bolnice grade se još dvije, u Džengdžou i Huangangu.

U Džengdžou su temelje postavili juče i očekuje se da će bolnica biti gotova od tog trenutka u roku od 10 dana. Obična bolnica u Huanggangu će biti prenamijenjena u bolnicu za koronavirus i to će biti završeno za dva dana.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.