Obavezan zdravstveni nadzor za putnike koji dolaze iz Kine i drugih pogođenih područja
Sa konferencije

Kineski radnici se neće vraćati u Kinu do aprila

Obavezan zdravstveni nadzor za putnike koji dolaze iz Kine i drugih pogođenih područja

Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje Crne Gore preduzimaju sve neophodne mjere zaštite kako bi spriječili pojavu koronavirusa u Crnoj Gori, kao javno-zdravstvenog izazova od posebnog međunarodnog značaja.

To je poručeno na današnjoj konferenciji za novinare nakon što je objavljena informacija da je iz Instituta za javno zdravlje saopšteno da je odbačena sumnja da je troje turista iz Kine, koji su budvanskim zdravstvenim službama prijavili respiratorne tegobe, inficirano koronavirusom.

"U skladu sa trenutno dostupnim podacima o epidemiji pneumonije izazvane koronavirusom u svijetu, Institut za javno zdravlje je sproveo brzu procjenu rizika po stanovništvo Crne Gore. Iako se vjerovatnoća importacije smatra izrazito niskom, u trenutnoj situaciji ne može se isključiti", kazao je ministar zdravlja Kenan Hrapović.

EPSeqb4XsAAl1wL

Hrapović

Ministarstvo zdravlja je kako je saopšteno danas, na predlog Instituta za javno zdravlje u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti infekciju novim sojem koronavirusa proglasilo za zaraznu bolest, za koju se sprovode mjere obaveznog zdravstvenog nadzora za putnike u međunarodnom saobraćaju koji dolaze iz Kine i drugih pogođenih područja i teritorija.

U Crnoj Gori trenutno je 393 radnika iz Kine, a većina kineskih državljana angažovanih na izgradnji autoputa porijeklom su iz oblasti u kojoj se nalazi grad Vuhan.

"8 kineskih radnika na autoputu koji su doputovali iz Kine su pod mjerama nadzora, ostali se neće vraćati minimum do aprila u Crnu Goru, dogovoreno na sastanku na CRBC", saopštio je direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.