Poletio najveći putnički avion
Ilustracija

Sa aerodroma Pejn Fild blizu Evereta u državi Vašington

Poletio najveći putnički avion "Boing 777 eks" (VIDEO)

„Boing 777 eks“, član nove generacije širokotrupnih letjelica, uspješno je izveo svoj prvi let i tako donio malo dobrih vjesti američkoj kompaniji, koja je pretrpjela teške udarce zbog rušenja dva aviona „737 maks“ prošle godine.

Loši vremenski uslovi odlagali su od četvrtka prvo polijetanje najvećeg dvomotornog aviona na svijetu sa aerodroma Pejn Fild blizu Evereta u državi Vašington.

Prvi let je dio testova koji će biti održani i cilju dobijanja bezbjednosnih dozvola i odobrenja, koja će zasigurno biti još oštrija imajući u vidu situaciju sa modelima „737 maks“, koji su prizemljeni još od marta nakon dva pada tih letjelica u kojima je poginulo 346 ljudi.

„Boing“ se nadao da će „777 eks“, predstavljen na „Dubai eršouu“ 2013. godine, poletjeti još prošle godine, ali se kompanija suočila sa odlaganjima zbog problema u proizvodnji motora „GE9 eks“ – najvećih avionskih motora na svijetu.

Najveći dvomotorni avion ikada napravljen ima raspon od krila od nevjerovatnih 71,6 metara i malo je duži od legendarnog grbavog „džambo-džeta“, koji polako izlazi iz upotrebe jer se avio-kompanije prije odlučuju za dvomotorne letjelice zbog manje potrošnje goriva.

„777 eks“, koji košta 422,2 miliona dolara mada kompanije često dobijaju popuste, može da primi 426 putnika, prenosi RTS.

Ipak, nije sve sjajno i bajno za „777 eks“. Narudžbine za letjelicu su se smanjile, a nekoliko avio-kompanija potpisalo je ugovore sa rivalskim „Erbasom“ o kupovini „A321 Eks-El-Er“.

„Boing“ je do kraja trećeg kvartala prošle godine imaoa 344 porudžbina.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.