Doktori upozoravaju da se smrtonosni koronavirus može prenijeti i preko očiju
Foto: Tanjug/AP

Niko nije bezbjedan

Doktori upozoravaju da se smrtonosni koronavirus može prenijeti i preko očiju

Smrtonosni virus koji se širi svijetom može da se prenese i na oči, upozorili su naučnici.

Kineski doktor Vang Guangfa strahuje da je možda dobio infekciju sličnu SARS-u jer nije nosio zaštitne naočare.

Doktor Guangfa predvodi odjeljenje za pulmologiju u bolnici u Pekingu i bio je dio tima stručnjaka koji je ranije ovog mjeseca posjetio Vuhan, gdje se virus prvi put pojavio.

On je potvrdio da je sada dobro i da će primiti injekciju i nije iznio više detalja. Vodeći stručnjaci potvrdili su da je to "apsolutno moguće" i da virus može da uđe u oči ukoliko ih dodirujete.

Dodatno su upozorili da koronavirus, za koji se misli da se prenosi kijanjem i kašljanjem, može da luta po tielu i da na kraju stigne do oka. Pol Kelam, profesor genetike na "Imperial College London", kaže da je to "apsolutno moguće".

"Ako do vas dospiju kapljice od kijanja, preko nosa će se prenijeti i do očiju. Oko je povezano sa nosom preko usne šupljine. Ako patite od alergija i ako vam oči suze, nos će vam curiti. Ili ako stavite kapi u oči, osjetićete njihov gorak ukus u zadnjem dijelu grla", rekao je profesor i dodao da nije neobično da se grip i drugi virusi prenose ovim putem i da se respiratorne infekcije mogu prenijeti i na oči.

Zbog toga zdravstveni radnici moraju da nose zaštitne naočare. Iako su maske za lice koje štite usta i nos efikasne, one neće pružiti zaštitu očima.

Doktor Majkl Hed viši naučni saradnik u oblasti globalnog zdravlja na Univerzitetu u Sautemptonu podržao je tvrdnju profesora Kelama.

"Do prenosa bi moglo doći dodirivanjem oka, ako je virus na ruci, što olakšava širenje s jedne osobe na drugu. Posmatrajte to kao prehladu ili grip, dodirivanjem nosa, usta i očiju virus se može širiti", rekao je on.

Simptomi ovog, naučnicima od ranije nepoznatog virusa, počinju temperaturom, suvim kašljem i kijanjem. Zatim,slijedi plitko disanje oko nedjelju dana kasnije, što može prerasti u upalu pluća.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.