Kujović: Podmorski kabl privući će nove investitore u sektoru energetike
Foto: Printscreen

Kujović: Podmorski kabl privući će nove investitore u sektoru energetike

Podmorski kabl od koga je država već prihodovala oko tri miliona eura privući će i nove investitore u sektoru energetike kazao je izvršni direktor Crnogorskog elektroptrenosnog sistema Dragan Kujović.

Kujović poručuje i da je elektro-energetski sistem stabilan, a u ovoj godini planirana je ralizacija gotovo 60 projekata ukupne vrijednosti 21 milion eura. 

"Za nešto više od dva mjeseca država je od podmorskog kabla prihodovala oko tri miliona eura, a plan CGES-a je da se ove godine od tog posla prihoduje najmanje šest miliona. No, mimo finansija benefiti od projekta, koji je košta oko milijardu eura, biće višestruki", rekao je on.

Ističući da samom izgradnjom tog objekta i povezivanjem Crne Gore sa Italijom putem podmorskog kabla Crna Gora je na energetskoj mapi Evrope zauzela jedno značajno mjesto. 

Dodajući da je sami elektroenergetski sistem je postao stabilniji nego što je bio.

Podmorski kabl će, očekuju u CGES-u, privući i nove investitore.

"Pojačava se interesovanje posebno u sektoru energetike za nove investicije. Imamo svakodnevno nove inicijative za izgradnju novih izvora električne enrgije. Politiku u tom dijelu vodi nadležno Ministarstvo, a mi smo tu da obezbijedimo sve preduslove da se taj privredni razvoj posebno u oblasti energetike može razvijati u skladu sa inicijativama i sa nekim planiranim aktivnostima od stranih investitora", naveo je Kujović.

CGES je u prošloj godini, kaže Kujović, realizovao 60 projekata,  ukupne vrijednosti oko 18 miliona eura.

"Ti projekti imaju za cilj dovođenje mreže na nivo da bude spremna na sve izazove koji nas čekaju. Takođe, da se revitalizuju postojeći objekti i da se uska grla isprave i da u svakom trenutku omogućavamo kvalitetnu isporuku električne energije svim potrošačima", kazao je on.

Kako je rekao, stanje u elektro-energetskom sistemu je stabilno.

"Investiraju se značajna sredstva za održavanje sistema, a do kraja godine se, kaže Kujović, planira nastavak ranije započetih i početak novih projekata. Za realizaciju 58 projekata planirano je oko 21 milion eura. Jedan jako važan projekat za Podgoricu je povezivanje trafostanice “PG 1” u Zagoriču sa trafostanicom “PG4” kojim se otklanjaju situacije kojima smo bili izloženi prije godinu dana kada je Podgorica bila pola dana bez struje", naveo je Kujović.

Zaključujući da će u ovoj godini biti nastavljena i izgradnja trans Balkanskog koridora koji je vezan za podmorski kabl.

"Nastavljaju se radovi na dalekovodu od Čeva do Pljevalja i taj projekat bi, kako je planirano, trebalo da bude završen do kraja 2021. godine", naveo je Kujović.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.