Uradiće sve da prva dionica od Podgorice do Kolašina bude završena do kraja septembra
Foto: Screenshot

Vozićemo se kroz 16 tunela i preko 20 mostova

Uradiće sve da prva dionica od Podgorice do Kolašina bude završena do kraja septembra

Kang Šifei, iz kompanije CRBC koja gradi u Crnoj Gori, kaže da će učiniti sve da prva dionica od Podgorice do Kolašina bude završena u roku, do kraja septembra.

Radovi na prvim kilometrima crnogorskog auto-puta uskoro bi mogli biti završeni. Iako precizan datum drugi čovjek CRBC-a u Crnoj Gori Kang Šifei ne želi da precizira, za NOVU M ističe da će uraditi sve da prva dionica bude gotova u datom roku.

"Građevinski radovi su završeni preko 80 odsto. Mi sa strane CRBC možemo garantovati da ćemo dati sve od sebe da se projekat završi u datom roku. Dakle, ne možemo dati čvrste garancije ali uložićemo svoje maksimume da se završi do kraja septembra i stoga sve strane koje rade na projektu moraju da sarađuju", kazao je Šifei.

CRBC uspješno posluje širom svijeta, no svakako, objašnjava zamjenik upravnika projekta, na crnogorskom terenu suočili su se sa brojnim izazovima.

"U suštini sa tri izazova se kompanije suočila - ovo je prvi put da smo došli u Evropu i suočili se sa evropskim načinom rada. Drugi izazov je birokratija i papirologija na koju nismo navikli. A treći je sami teren – dakle veliki broj mostova i tunela, duboki klanci, visoke planine, nezgodna konfiguracija i nezgodna stijenska masa, tako da je baš bio izazovan projekat da se odradi.

No, po obavljenom poslu benefite će osjetiti svi, budući da je Crna Gora jedina zemlja na Balkanu koja nema auto-put. Kada bude gotov “projekat vijeka”, na prvoj dionici - od Podgorice do Kolašina vozićemo se kroz 16 tunela i preko 20 mostova", kazao je Šifei.

Prednosti ovog puta su, kao prvo što će se smanjiti vrijeme putovanja do obale, a drugi je ekonomske prirode. Te benefite će prvo osjetiti stanovnici Crne Gore jer će skratiti vrijeme putovanja od Podgorice do Kolašina za ovu sekciju, a kasnije i ostale, drugo što će biti bolja povezanost sa ostatkom regiona. 

Najzahtjevnijim dijelom impozantnog projekta se pokazao most Moračica, arhitektonsko čudo i simbol auto-puta Bar-Boljare. Dug je skoro kilometar, tačnije 960 metara, sa ukupnom širinom 23,40 metara. Ima četiri trake, po dvije u oba pravca i nosi pet stubova, od kojih je najviši 162 metra, dok visina od samog dna korita rijeke Morače do gornje tačke mosta iznosi cak 202 metra. Most Moračica je ujedno i najskuplji objekat na prioritetnoj dionici auto puta Bar Boljare. Vrijednost mu je oko 74. 5 miliona eura.

"Mislim da će Moračica biti najupečatljiviji dio po završetku posla. On je ujedno i jedan od najkomplikovanijih objekata zbog visokih stubova i kompleksnosti izgradnje, zatim zbog tunela dugih preko 3 km, gdje smo se prilikom izgradnje suočavali sa komplikacijama kao što je prodor vode i sama konfiguracija terena. Kao treći izazov bih naveo tunele i mostove na sjeveru u blizini Mateševa koji su sami po sebi kompleksna struktura, a pored toga su i veliki standardi životne sredine koje treba ispoštovati", kazao je Šifei.

U špicu izgradnje je angažovano oko 3000 radnika, od čega 2000 kineskih, samo za CRBC.

Na pitanje da li će graditi drugu dionicu od Mateševa do Andrijevice, Šifei kaže da što se tiče iduće dionice auto-puta, planiraju ove godine da počnu pregovore sa Vladom Crne Gore.

Iz CRBC-ja ranije je saopšteno da su zainteresovani i za druge projekte u Crnoj Gori. 

"Glavni fokus nam je da završimo na vrijeme ovu dionicu auto puta, iako smatramo da budući da smo jedna od najvećih svjetskih kompanija da bismo trebali da nastavimo saradnju u Crnoj Gori pošto sa sobom donosimo i ogromno iskustvo. Naredni fokus je da vidimo šta će biti sa drugom dionicom auto-puta. Smatram da imamo dobru saradnju sa Vladom Crne Gore i smatramo da će se i još poboljšati u budućnosti", kazao je Šifei.

Ministar saobraćaja Osman Nurković nedavno je kazao i da se nada da će se izgradnjom auto-puta do Beograda putovati za četiri, umjesto devet sati, te da će putarina na prvoj dionici autoputa najvjerovatnije biti od 3,5 do četiri eura.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.