U KCCG-u 27 novih specijalista i supspecijalista: Prioritet ostaje edukacija
Foto: PR Centar

U KCCG-u 27 novih specijalista i supspecijalista: Prioritet ostaje edukacija

Klinički centar Crne Gore (KCCG) bogatiji je za 27 specijalista i supspecijalista, koji su u proteklih sedam mjeseci uspješno završili specijalizaciju ili užu specijalizaciju iz različitih oblasti medicine, a svaki novi uspjeh podrazumijeva i novu odgovornost, kao i kontinuiranu edukaciju i ulaganje.

To je poručeno danas na Medicinskom fakultetu Univerziteta Crne Gore, gdje je upriličen svečani prijem za 21 ljekara koji je završio specijalizaciju i šest ljekara koji su završili užu specijalizaciju.

Direktor KCCG-a, doktor Jevto Eraković, kazao je da ta ustanova sada ima 317 ljekara specijalista i 95 ljekara supspecijalista.

„Ono što nas takođe čini ponosnim je da, pored ovog broja, imamo još 166 ljekara koji su trenutno na specijalizaciji, a od tog broja, očekujemo da čak 76 ljekara u 2020. godini pojačaju kadrovske kapacitete KCCG-a“, rekao je Eraković.

Prioritet KCCG-a, kako je istakao, ostaje edukacija.

„U ovoj godini smo kandidovali 29 specijaliazcija i 18 užih specijalizacija. Dakle, to su kandidati koji će u 2020. godini početi edukaciju“, naveo je Eraković.

Sve to, kako je dodao, ne bi bilo moguće bez podrške Vlade Crne Gore, Ministarstva zdravlja, Fonda za zdravstveno osiguranje i kolega iz svih zdravstvenih institucija.

„Zajedničkim, predanim radom uspjevamo da svojim rezultatima pokažemo da zdravstveni sistem i KCCG, kao temelj zdravstvenog sistema zaslužuju posebnu pažnju i poštovanje od svih institucija u državi i od svih građana“, poručio je Eraković.

Kolegama je poželio da izazove koje će imati u novim ulogama u KCCG-u savladaju na najbolji način i „da nam donesu mnogo toga“.

„Sve njihove ideje, sugestije, predloge, nova znanja, sa zadovoljstvom ćemo da prihvatimo i zajedno sa mentorima i drugim kolegama da doprinesemo daljem uspjehu Kliničkog centra. Dobrodošli ponovo, nazad u svoju kuću kao punopravni članovi sa vizijom napretka naše ustanove“, poručio je Eraković.

Medicinska direktorica KCCG-a prof. dr Marina Ratković, istakla je da su mladi ljekari, kojih je svakog dana sve više, put i tačka vodilja.

„Oni su svoje znanje, zalaganje i trud pokazali i u periodu studija. Meni je posebno drago što je većina ovih specijalizanata završila Medicinski fakultet u Crnoj Gori. Jako drugo se znamo. Oni su već trasirali svoj put, imaju svoje ime i u Kliničkom centru i u Crnoj Gori“, rekla je Ratković.

Ona je obećala da će menadžment KCCG-a svima pružiti maksimalnu podršku i zamolila specijalizante i supspecijalizante da ostanu u Crnoj Gori.

Predstavnica specijalista, dr Sanja Medenica koja je završila specijalizaciju iz Interne medicine, poručila je da koliko je teško doći do cilja najbolje znaju oni koji su „kroz to prošli, koji su uložili godine, ogroman trud, istrajnost da bi svakog nerednog dana bili bolji od prethodnog i naučili nešto više“.

„Obavljajući najhumaniji posao i nesebično dajući sebe dobili smo zvanje na koje zaista treba da budemo ponosni, ne samo mi, nego i ustanova kojoj pripadamo. Položivši najteži ispit dobili smo diplome koje jesu vrhunac naše akademske karijere, ali svi znamo da smo odabrali profesiju koja zahtjeva nova ulaganja. To je profesija u kojoj svaki novi uspjeh podrazumijeva i novu odgovornost i koja zahtjeva kontinuiranu edukaciju i ulaganje, ne samo od nas samih, nego i ustanove kojoj pripadamo“, kazala je Medenica.

Ona je poručila da uspjeh nije samo lični „i svaki naredni neće biti samo naš lični uspjeh, nego uspjeh cjelokupnog zdravstva Crne Gore, a posebno naše matične ustanove“.

„On će zahtjevati međusobno razumijevanje, podršku i podsticanje za svako novo napredovanje i usavršavanje, koje sam sigurna da ćemo imati. Drage kolege, čestitam od srca na uspjehu koji smo postigli i želim da se vaše nove blistave karijere temelje na humanosti, kolegijalnosti, stručnosti, plemenitosti, istrajnosti, uz poštovanje naših profesora i učitelja, a obavljajući svoj posao savjesno i dostojanstveno kako nalaže Hipokratova zakletva“, istakla je Medenica.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.