Amfilohije Markoviću: Razgovarati sa mnom znači razgovarati sa SPC
Amfilohije

Amfilohije Markoviću: Razgovarati sa mnom znači razgovarati sa SPC

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije u intervjuu „Novostima“ je prokometarisao izjavu premijera Duška Markovića da je Mitropolit-crnogorsko primorski jedina adresa za razgovor sa njim o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti

„Ne može on da dijeli Patrijarha i Mitropolita crnogorskog. Ovo je Srpska pravoslavna crkva, Pećka patrijaršija, Mitropolija crnogorsko-primorska koja je prva u svim njenim episkopijama bila i ostala jedina koja je sačuvala kontinuitet Pećke patrijaršije i za vrijeme njenog ukidanja“, rekao je Vladika.

Amfilohije ističe da je o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti Crkva dala svoju riječ.

"Međutim, ako nas premijer Duško Marković poziva da razgovaramo u smislu da amandmanima djelujemo na to bezakonje i da se ono promijeni – to je u redu. Voditi razgovore bilo neposredno sa našim Patrijarhom ili sa nama episkopima Pećke patrijaršije Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori je ista stvar. Naravno, mi imamo svoju odgovornost, razgovaramo i razgovaraćemo, ali pod uslovom da oni stave pod znak pitanja to bezakonje koje su donijeli", tako, u intervjuu za „Novosti“, Amfilohije ocjenjuje najavljeni poziv crnogorskog predsjednika Vlade za razgovor o zakonu.

Amfilohije je rekao i da su ranije pregovarali i to ne jedanput.

"Odbili smo bezakonje što i sada činimo. Taj zakon je nastao iz opake bolesti brozomore i brane ga oni koji su zadojeni tom ideologijom. Ako hoće da razgovaramo o pravom zakonu i o usagalašavanju sa normama evropskih zakona onda je u redu. Ali, ako hoće da nam to bezakonje nameće pod bilo kakvim vidom onda nijedna naša episkopija ni u Crnoj Gori, a ni šire neće to prihvatiti. Ako je neko za zakon onda je to Crkva koju je osnovao Sveti Sava i ovdje traje osam vjekova", kazao je Amfilohije.

Ističe da razgovarati sa njim znači razgovarati sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

"Ne može premijer Marković, da dijeli Patrijarha i Mitropolita crnogorskog. Ovo je Srpska pravoslavna crkva, Pećka patrijaršija, Mitropolija crnogorsko-primorska koja je prva u svim njenim episkopijama bila i ostala jedina koja je sačuvala kontinuitet Pećke patrijaršije i za vreme njenog ukidanja. To je naša Mitropolija. Mitropoliti su bili gospodari Crne Gore, a Mitropolija je stvarala Crnu Goru, što znači Pećka patrijaršija, jer na Cetinju i danas postoji bunar Pećke patrijaršije i zgrada u kojoj je kralj Nikola nastanio prvu Bogosloviju 1863. godine. I danas su moji bogoslovi u toj zgradi i ona se vodi na Pećku patrijaršiju. To znači da je Mitropolija nezamisliva bez Pećke patrijaršije i bez Srpske pravoslavne crkve", kaže Amfilohije.

On je za "Novosti" prokomentarisao da je litija na Cetinju bila predviđena od Cetinjskog manastira do Ćipura gdje se svake subote služe službe.

"Grupa građana, kako su se predstavili, reagovala je, a bojim se da je to bilo uz pomoć vlasti. I onda smo mi odlučili da se održi samo moleban i da nećemo ići do Ćipura, kako se ne bi stvarala mržnja ni protiv koga i svađa, nego mir i zajedništvo. Cetinje je veoma osjetljivo", istakao je Amfilohije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.