U Meksiku regrutuju djecu za sukobe između države i mafije
Ilustracija

Stanje je alarmantno

U Meksiku regrutuju djecu za sukobe između države i mafije

Nakon što je objavljeno da se djeca od 8 godina "regrutuju za naoružane odbrambene patrole", predsjednik Meksika izjavio: "I narko karteli takodje vrbuju decu".

U Meksiku je pokrenuta rasprava oko upotrebe djece u oružanim sukobima, a grupe za zaštitu prava ukazuju da takva praksa ne samo da ugrožava bezbijednost djece, već i njihovo mentalno zdravlje, prenosi Tanjug.

Predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador rekao je da, budući da socijalni programi pružaju mladima više mogućnosti da se školuju ili rade, narko karteli imaju problema da pronadju ljude, pa počinju da "regrutuju djecu".

"Bande imaju problema da nadju 'vojnike', pa u očaju vrbuju djecu i mlade koje naoružavaju", rekao je Lopez Obrador.

Ovo pitanje je otvoreno kada je jedna grupa građana na jugu Meksika javno prikazala devetnaestoro naoružane i maskirane djece koja su regrutovana da djeluju kao "policija" koja čuva tu zajednicu od narko-bandi.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.