Izmijenjen Predlog Zakona o stečaju
Sjednica Vlade

Sjednica Vlade

Izmijenjen Predlog Zakona o stečaju

Vlada je danas utvrdila Predlog izmjena i dopuna Zakona o stečaju, koje bi trebalo da obezbijede pretpostavke za unapređanje ekonomičnosti, racionalnosti i efikasnosti stečajnog postupka.

Iz Vladine Službe za odnose s javnošću saopšteno je da su u tom cilju definisane izmjene i dopune Zakona, koje se odnose na preciziranje određenih normi u smislu obezbjeđivanja njihove efikasnije primjene, otklanjanja određenih slabosti koje su se pokazale u praksi i skraćenja pojedinih rokova.

„Značajne novine tog zakonskog rješenja se tiču uvođenja stručnog ispita, licence i ispita provjere znanja za stečajne upravnike, koji imaju za cilj pružanje dodatnih garancija da će oni obavljati svoje dužnosti stručno i profesionalno“, navodi se u saopštenju.

Uvedena je, kako su dodali, i lista stečajnih upravnika i preciziran kriterijum za njihovo imenovanje, koji je nedostajao u važećem zakonskom dokumentu.

Na današnjoj sjednici je usvojena Informacija o obezbjeđivanju potrebnih sredstava za sprovođenje odluka Ustavnog suda na ime potraživanja bivših radnika podgoričke fabrike „Radoje Dakić“, kojima je Ministarstvu finansija naloženo da isplati odgovarajuće naknade.

Vlada je, kako se navodi u saopštenju, izdvojila potrebna sredstva i odlučila da odmah po sticanju neophodnih uslova isplati cio presuđeni iznos.

Na osnovu procjene Ministarstva finansija za podmirenje svih troškova po osnovu šest presuda Ustavnog suda izdvojeno je iz tekuće budžetske rezerve 910 hiljada EUR, koje mogu biti isplaćene čim se za to budu stekli uslovi.

Vlada je usvojila Agrobudžet za ovu godinu, kojim se utvrđuju uslovi, način i dinamika sprovođenja mjera agrarne politike za tržišno-cjenovnu i politiku ruralnog razvoja, poslove od javnog interesa, socijalne transfere pojedincima, bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove i mjere u oblasti ribarstva.

Iz Vlade su dodali da je donijet Program gazdovanja šumama za ovu godinu, urađen u skladu sa opredijeljenim sredstvima u budžetu od 5,08 miliona EUR.

„Planirano je da se koncesionarima sa kojima su zaključeni dugogodišnji ugovori o koncesijama daju na korišćenje ukupne količine od 260,27 hiljade metara kubnih bruto drvne mase, dok su za prodaju drveta u dubećem stanju opredijeljene količine od 213,79 hiljada kubnih metara bruto drve mase“, rekli su iz Vlade.

Ove godine je, kako su naveli, planirano obezbjeđivanje adekvatne količine drvne mase za male drvoprerađivače u svim područnim jedinicama, za preduzeća koja zapošljavaju do pet radnika.

„Takođe, nastaviće se realizacija pilot projekta, prodajom drvnih sortimenata sa šumskih stovarišta, i to u područnim jedinicama Pljevlja, Žabljak, Kolašin, Berane i Rožaje, u količini do 30 hiljada metara kubnih. Implementacijom Programa ostvariće se budžetski prihod koji je projektovan na iznos od 8,52 miliona EUR“, rekli su iz Vlade.

Vlada je utvrdila i Predlog zakona o potvrđivanju protokola i sporazuma o slobodnoj trgovini između Crne Gore i Turske, kao i protokola III o trgovini uslugama u okviru tog sporazuma.

Tokom sjednice je ocijenjeno da će primjena tog propisa omogućiti plasman određenih poljoprivrednih proizvoda na tržištu Turske, koji do sada nijesu imali mogućnost izvoza usljed visokih carinskih dažbina.

„Sa druge strane, liberalizacija crnogorskog tržišta za određene turske proizvode uticaće na njihove manje cijene na crnogorskom tržištu.

Takođe, ocijenjeno je da će takav tretman i uzajamna liberalizacija dodatno uticati na dolazak stranih investitora u Crnu Goru u poljoprivrednom i uslužnom sektoru“, kazali su iz Vlade.

Vlada je donijela odluku o dodjeli koncesije za korišćenje dijela voda sa izvorišta Komunica u Opštini Danilovgrad, za flaširanje, odnosno pakovanje ili dopremanje vode u komercijalne svrhe i prihvatila tekst ugovora o koncesiji.

Odlukom je koncesija, pod precizno definisanim uslovima, dodijeljena investitoru Nature Technology iz Bara.

Izvor: MINA Business

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.