Borba protiv antisemitizma ostaje trajna obaveza sadašnjih i budućih generacija
Foto: Pres Služba predsjednika CG

Đukanović povodom međunarodne konferencije o Holokaustu i 75. godišnjice oslobođenja Aušvic-Birkenaua

Borba protiv antisemitizma ostaje trajna obaveza sadašnjih i budućih generacija

"Učešćem na Međunarodnom liderskom forumu povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta i 75. godišnjice oslobođenja Aušvic – Birkenaua, Crna Gora se pridružuje globalnim naporima da sjećanje na žrtve i borba protiv antisemitizma ostanu trajna obaveza sadašnjih i budućih generacija", poručio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

On je povodom međunarodne konferencije o Holokaustu u Jad Vašemu i 75. godišnjice oslobođenja Aušvic-Birkenaua kazao da Crna Gora,koja je utemeljena na istorijskim vrijednostima slobodarstva i antifašizma, ostaje trajno privržena očuvanju sjećanja na žrtve Holokausta,odlučna da i kroz sistem obrazovanja osigura da milioni žrtava jevrejskog i drugih naroda nikada ne budu zaboravljeni.

"U vremenima u kojima počinju da blijede sjećanja na važnost antifašističkih tekovina, kako zbog protoka vremena, tako i zbog rasta ekstremno desnih politika koje pokušavaju da prekrajaju istoriju i relativizuju odgovornost fašista, ovakvi događajijoš više dobijaju na značaju.

Crna Gora, koja je ponosna na prvi opštenarodni ustanak u Evropi protiv fašizma 13. jula 1941, ponosna je i na činjenicu da je jedna od rijetkih država u kojoj je bilo više Jevreja nakon Drugog svjetskog rata nego prije njegovog početka.

Nepokolebljivi smo da u uslovima rastuće nesigurnosti, nepredvidivosti i pojačanog antisemitizma proaktivnim pristupom djelujemo u pravcusprečavanju svih znakova mržnje i netrpeljivosti; da unapređujemoi branimo vrijednostimultietničke demokratije koje vijekovima baštini Crna Gora kao svoj najvažniji strateški cilj i potencijal za budućnost;i da gradimo društvo čiji građani poštuju ljudsko dostojanstvo za sve, odbacuju antisemitizam, rasizam i sve vrste predrasuda koje mogu voditi konfliktima, nasilju i genocidu", istakao je Đukanović.

Predsjednik4

On je dodao da samo zajedničkim naporima na nacionalnom i međunarodnom nivou, jačanjem najviših standarda demokratije i obrazovanjem kao najmoćnijim oružjem savremenog doba, "naša beskompromisna borba za jednakost i sjećanje na žrtve Holokausta može da bude snažan zalog za bolji i sigurniji svijet".

"Antisemitizam nije problem i prijetnja isključivo za jevrejski narod. Antisemitizam je zajednički problem svih nas, prijetnja koja razara naša društva u cjelosti, podriva demokratske vrijednosti i ljudska prava. Antisemitizan nema granica. Koordinisan i globalan odgovor je neophodan i Crna Gora, sa svojim mogućnostima, mu se bespogovorno pridružuje", kazao je Đukanović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.